Innehållsförteckning

Som uppladdning inför sommaren 2023, då allt kommer handla om Svemester, kommer vi att ha en bloggserie under namnet ”Svemester 2021” där vi varje vecka kommer att tipsa om en roadtrip eller kortare weekendresa inom Sverige. Allt för att ge er, alla våra fantastiska följare, tips och inspiration till en semester på hemmaplan.

Norra Bohuslän

Under försommaren 2020 gjorde vi en weekendresa till Norra Bohuslän där vi valde att ha Strömstad och fantastiska Strömstad Spa & Resort som bas för vår weekend, vilket visade sig att vara ett klokt val. Vi kommer i veckans avsnitt dela med oss kring flertalet tips inför en roadtrip eller weekendresa i Norra Bohuslän under sommaren 2021.

Strömstad

Strömstad är verkligen en sommarstad och här kan du välja att ta en promenad kring Oskarsplatsen där du kan se ett flertal skulpturer och även besöka Strömstads kallbadhus. Man får verkligen dendär härliga bohusländska kuststadskänslan när man befinner sig vid Oskarsplatsen alla resturanger och båthamnen.

En annan trevlig sevärdhet i Strömstad är dess stadshus som minst sagt är en spektakulär byggnad med en intressant historia kring dess uppkomst. Stadshuset tornar verkligen upp sig och syns tydligt i Strömstads stadsbild.

Befinner man sig i Strömstad så rekommenderar vi varmt även ett besök i det fina naturreservatet Nötholmen. Här kan ni ta en trevlig promenad längst med halvöns kustlinje med en fin utsikt över både den bohusländska skärgården och in mot Strömstad stad. Vi rekommenderar starkt ett besök ute på Nötholmen under en solnedgång en sommarkväll.

Strax utanför Strömstad finner du även Blomsholms skeppssättning. Det mäktiga stenskeppet, domarringen och gravhögarna vid Blomsholm är verkligen en fascinerande plats att besöka som vittnar om platsens historiska värde. Att vandra runt de uppställda stenblocken är verkligen en häftig upplevelse.

Fjällbacka

Det lilla fiskeläget Fjällbacka har fått sitt namn från det 74 meter höga berget(Vetteberget) som ger samhället sitt karaktäristiska utseende. Det är ett pitoreskt samhälle med typiska kullerstensgator med trähus och en närhet till den vackra bohusländska skärgårde. Här kan du strosa runt i små gemytliga butiker eller sätta dig vid någon av resturangerna längst med båthamnen.

I Fjällbacka finns även Kungsklyftan och upp på Vettebergsleden. Kungsklyftan sägs vara en av inspelningsplatserna i Ronja Rövardotter, hurvida det stämmer eller ej låter vi dock vara osagt. Men det är ändå en spännande plats att besöka.

Vetteberget är även det något vi varmt kan rekommendera, utsikten därifrån är verkligen helt fantastisk. Ett perfekt ställe att avnjuta en picknick på i solen under en varm sommardag.

Grebbestad

Grebbestad är likt Fjällbacka ett gammal fiskeläge och idag är Grabbestad kanske mest känt för sitt ostronfiske. Hela 90% av Sveriges ostronproduktion kommer faktiskt från Grebbestad och Tanum. Grebbestad är fullt av resturanger längst med sin långa brygga, så detta är verkligen en perfekt plats att avnjuta en lunch eller middag på. Grebbestad är på många sätt Sveriges skaldjursmetropol. Så älskar du, precis som vi, skaldjur så bör Grebbestad verkligen finnas med på din önskelista över besöksmål i Sverige!

Strax utanför Grebbestad kan ni även hitta Greby Gravfält. Gravfältet är ett av Bohusläns vackraste gravfält och där ligger tvåhundra gravar ligger tätt i en ljungbevuxen västerslänt, många av dem krönta med mäktiga resta stenhällar.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen