10 saker att göra på Marstrand

" Marstrand med Carlstens fästning, sina fina trähus och kullerstensgator är en väldigt fin ö att strosa runt på och en riktig turistmagnet under sommaren. "

Innehållsförteckning

Marstrand med Carlstens fästning, sina fina trähus och kullerstensgator är en väldigt fin ö att strosa runt på och en riktig turistmagnet under sommaren.

Staden Marstrand grundades på 1200-talet och blev en del av Sverige 1658 i samband med freden i Roskilde. Strax därefter påbörjades byggnationen av Carlstens fästning, som fungerade som statsfängelse fram till 1855. Fästningens mest kände fånge var ”Lasse-Maja”, som satt på fästningen 1813-1839.
1993 avförde Försvarsmakten Carlstens fästning som en del av landets försvar och numera är fästningen ett byggnadsminne och turistattraktion, där med bland annat kan bo på soldathotellet.

Utöver Carlstens fästning finns fler byggnadsminnen som Marstrands rådhus, Societetshuset, Södra strandverket, Ture Bonanders hus och Ärholmens gasstation på ön.

Marstrand har även en historia som frihamn under en period i slutet på 1700-talet. Under 1800-talet kom Marstrand sedan att bli en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter. Marstrand fick extra hög status som badort tack vare kung Oscar II:s årliga besök på ön.

Marstrand

Den bilfria ön Marstrand är en riktig seglingsmetropol med mycket turister under sommaren. Att göra ett besök på ön utanför högsäsongen kan vi varmt rekommendera då man får strosa runt bland de fina träbyggnaderna nästan helt ensam, nackdelen är dock att många restauranger håller stängt under vardagarna när det inte är högsäsong.

Nåväl, här kommer vår lista med 10 måsten att göra när du befinner dig på Marstrand.

1. Besöka Carlstens fästning

Carlstens fästning på Marstrand

Carlstens fästning är utan tvekan Marstrands mest kända och största sevärdhet. Efter freden i Roskilde 1658 så tillföll Bohuslän, och därmed även Marstrand, till svenskt ägo. Staden hade sedan länge varit en betydande handelsplats eftersom hamnen nästan aldrig fryser till, vilket gjorde att Karl X Gustav beslutade att flytta en del av svenska flottan dit och börja bygga en fästning på ön. Under 1800-talet gjordes en ytterligare tillbyggnad på fästningen som fick den att internationellt anses som en av Europas starkaste fästningar.

Mot slutet av 1800-talet ansågs dock krig med Danmark som väldigt osannolikt och därmed flyttades mycket av stridskraften från Marstrand till andra svenska fästningar. Fästningen användes även under 1800-talet som fängelse och den mest kända fången som suttit här är Lasse-Maja.

Carlstens fästning ligger 39 meter över havet och har torn som når 98 meter över havet och idag är fästningen ett byggnadsminne och turistattraktion.

2. Besök kvarlevorna av Marstrands kända silverpoppel

Den tidigare så ståtliga och vackra Silverpoppeln var en gång ett av de största turistattraktionerna på Marstrand. Planterad 1866 fick den tyvärr sågas ner 2020. 154 år stod den där och idag finns bara stammen kvar med skylten ”Beundra gärna min ålder mitt öde men… vågar du spörja vad jag sett?”.

3. Vandra runt Marstrand

Ön Marstrand är inte större än att du kan vandra runt den på en timme. Det finns en vandringsled på 5 km som tar dig runt hela ön och vi kan verkligen rekommendera dig att utforsta ön via denna promenadslinga. Ta en paus vid Skallens fyr och se ut över den mäktiga plats där de två haven Kattegatt och Skagerak möts. Du kan hämta ut en karta över Marstrand på turistbyrån eller använda en digital karta via denna länk.

4. Njut av alla vackra trähus

Ta en promenad längst med kullerstensgatorna och njut av alla vackra trähus som finns på Marstrand. Marstrand är en otroligt vacker ö fylld av trähuskonst. Promenera längst med de smala, bilfria kullerstensgatorna och ta in dess skönhet. Gillar du fina, unika och färgglada trähus så kommer du absolut inte att bli besviken.

5. Beundra den vackra solnedgången

Precis som längst hela den Bohusländska kusten så har Marstrand en fantastisk solnedgång över havet. Passa på att hitta en fin plats att sitta och njuta av den solnedgången vid ditt besök på ön Marstrand.

6. Koppla av på Marstrands havshotell spa

Visst är det fantastiskt att slappna av och ta hand om kroppen på ett fint spa? Det har du möjligheten till att göra på Marstrands havshotell och deras fina spa. Marstrands havshotell ligger inte på ön Marstrand men i direkt anslutning till båthamnen där du kan ta färjan över till Marstrand. Och från många av hotellets fönster kan du se ut över öns vackra siluett.

7. Besök Marstrands kyrka

Marstrands kyrka ligger på Drottningsgatan och är den enda medeltida byggnaden som finns kvar på Marstrandsön. Man tror att kyrkan härstammar från 1200-talet eller början av 1300-talet. Sommartid så är det en väldigt populät kyrka för bröllop.

8. Ät en fantastisk middag på Ottos vardagdsrum och kök

Ottos vardagsrum och kök Marstrand

Befinner du dig på Marstrand och vill äta helt fantastiskt god mat kan jag varmt rekommendera Ottos Vardagsrum och Kök på Marstrands Havshotell. På bilden ser du den godaste fisk- och skaldjursgryta jag någonsin ätit. Så missa inte denna fantastiska restaurang emd utsikt över Marstrandsön vid ditt besök på Marstrand.

9. Hyr en havskajak och upptäck skärgården

På Marstrand finns det möjlighet att hyra havskajaker för allt från en kväll till en vecka och med hjälp av en havskajak kan skapa dig ett riktigt spännande äventyr och upptäcka alla små öar, kobbar och skär runtomkring Marstrand, som annars är svåra att ta sig till utan kajak eller båt.

10. Shoppa på Marstrand

Under högsäsongen sommartid så kryllar kajen i Marstrand av olika små torgstånd och butiker som säljer allt mellan himmel och jord. Så vill du stilla shoppingbegäret under din skärgårdsvistelse så kommer du inte bli besviken. Här finns något för de flesta.

Marstrand

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen