25 saker att se och göra på Öland

" Solen och vindarnas Ö - Öland - erbjuder så otroligt mycket för en turist. Allt från spännande historia, vackra badstränder till barnvänliga äventyr. "

Innehållsförteckning

Öland beskrivs ofta som solen och vindarnas ö och det är en helt fantastisk plats att besöka under vår och sommar. I denna artikel kommer jag att lista mina absoluta favoritplatser och aktiviteter på Öland, allt för att du ska veta precis vilka guldkorn du inte får missa när du reser till denna underbara ö!

Reser du till Öland med hund? Då kan vi även rekommendera dig att läsa vår artikel om att besöka Öland med hund.

1. Åk längs Ölands gamla kustväg mellan Byrum och Äleklinta

Ölands gamla kustvägen mellan Byrum och Äleklinta tillhör utan tvekan de finaste vägarna jag någonsin har åkt, förmodligen är det den finaste.

Vägen, som börjar vid raukarna i Byrum och sträcker sig till Äleklinta i söder, bjuder på en resa längs med den öländska stenkusten och du lär knappast bli besviken över vykortsvyerna du möts av här! Räkna med vidsträckta vyer över hav och gamla öländska fiskebodar, väderkvarnar och alvarsmark. Vägen visar verkligen upp en välkomponerad mix av allt det bästa Öland har att erbjuda!

Ska du köra gamla kustvägen i sommar så tänk på att köra försiktigt och respektera den ömtåliga naturen och de djur som betar fritt längs med vägen.

2. Besök Eketorps borg

Eketorps borg är en helt utgräv forntidsborg där muren och husen har återskapats. Den första borgen byggdes på 300-talet då ett 20-tal hushåll gick samman och byggde borgen för att kunna skydda och försvara sina ägodelar. Under medeltiden utnyttjades borgen som en militärgarnison med ett rytteri. Under den tiden fanns det mer än 100 hus innanför ringmuren.

Idag är Eketorps borg en turistattraktion där det finns museum och hålls hantverksläger.

3. Besök Ölands Djur- & Nöjespark

ölands djurpark
Foto: Oland.se

Ölands Djur- och Nöjespark är en helt fantastisk plats för dig som reser till Öland med barn. Här finns djurpark, vattenland och nöjesfält. Räkna med att du kan hitta något som underhåller de flesta barn på denna plats.

4. Gettlinge Gravfält

Foto: Marika Ottosson Oland.se

Gettlinge Gravfält är ett av Ölands största gravfält och ligger i Södra Möckleby socken på södra Öland. Här finns idag omkring 200 gravar. Gravfältet i Gettlinge utnyttjades under drygt 2000 år från 1000 före Kristus till 1050 efter Kristus.

Gravfältet i Gettlinge har länge varit känt och omtalat, historikern Johannes Haquini Rhezelius skrev om gravfältet i sin Monumenta runica Ölandia 1634 och Carl von Linne undersökte en grav här 1741.

Omkring 1900 undersöktes 15 gravar på gravfältet och dessa var enbart mansgravar. Många av gravarna hade tyvärr blivit plundrade men några innehöll fortfarande vapen. Den bäst bevarade graven bestod av tio kalkstenshällar och ett dubbelt lager av täckstenar. I den graven hade den döde mannen begravts tillsammans med sin hund, två spjut, en sköld och sporrar. Den graven tros vara från första århundradet efter Kristus.

5. Utforska Byrums raukar

byrum raukar öland

De flesta tänker nog på Gotland när det kommer till raukar men de finns faktiskt även på Öland.

I Byrum på nordvästra Öland finns ett 600 meter långt område med omkring 120 raukar som är upp till 4 meter höga. Raukarna på Öland härstammar från 490 miljoner år sedan. Att besöka raukområdet i Byrum är en otroligt häftig upplevelse där man kan beskåda effekterna av naturen och havets krafter under lång tid.

6. Besök Karlevistenen

karlevistenen öland
Bild: I, Berig, via Wikimedia Commons

Karlevistenen är Ölands äldsta runsten och står rest på en åker i Vickleby socken. Stenen härstammar från slutet av 900-talet och har blivit rest till minnet av en dansk hövding.

7. Vandra bland fåglarna i Beijershamn

Beijershamn
Foto: Marcus Carlsson Oland.se

Beijershamn är resultatet av ett misslyckad hamnprojekt under 1800-talet. Idag är det ett naturreservat där man har observerat 250 olika fågelarter och ett väldigt stort antal olika arter av fjärilar. I Beijershamn kan du vandra längs träspång bland vassar och strandängar och här finns fågeltorn för fågelskådning. Det finns även tre vandringsleder i området med varierad längd från 500 meter till 5 km. Den längre Mörbylångaleden går även förbi Beijershamn i Etapp 2.

8. Upptäck Trollskogen

Trollskogen är ett helt fantastiskt naturreservat på norra Öland. Här kan du besöka Naturum och lära dig mer om naturreservatet. Eller varför inte vandra den fina vandringsleden Trollstigen som är 4,5 km lång och tar dig genom vacker skog och öländsk kustmiljö. Längs med Trollstigen kommer du även få se sevärdheterna Trolleken och Swiks vrak.

9. Långe Jan – landets högsta fyr!

långe jan ölands södra udde

På Ölands södra udde ligger Sveriges högsta fyr – Långe Jan. Fyren är 41,6 meter hög och tändes första gången i november 1785. Fyren var från en början en öppen stenkolsfyr och fick sitt vitputsade utseende med en ring under andra halvan av 1800-talet. Vid fyren finns även Naturum och Ottenby fågelstation.

Vägen ut till Långe Jan är en väldigt mysig resa där du till och från får stanna för att släppa fram de lösgående får och kor som betar här i naturreservatet.

10. Besök Borgholm slott

Borgholm slott

En av Ölands mest självklara sevärdheter – Borgholm slottsruin! Här får du möta svensk och skandinavisk historia.

Det har funnits en försvarsborg på platsen allt sedan 1200-talet men det nuvarande formatet på borgen härstammar från 1600-talet.

Borgholm slott har genomlidit många krig mellan Sverige och Danmark, men slutligen förstördes borgen i en eldsvåda år 1806. Därefter har ruinerna bevarats så gott det går och idag kan man besöka slottet som turist. Även din fyrbenta vän är välkommen in på slottet idag.

11. Bada i Grönhögen kalkbrott

Grönhögen Kalkbrott
Foto: Alexander Hall Oland.se

Grönhögen kalkbrott är en av Ölands mest spektakulära badplatser där du kan hoppa från klipporna ner i den turkosa vattnet. Här kan du bryta av mot de vidsträkta sandstränderna och ta ett svalkande dopp med äventyrlig hoppning under din vistelse på Öland.

12. Promenera längs Neptunis Åkrar

Neptunis åkrar

Mellan charmiga Byxelkrok och Ölands Norra udde hittar ni de vidsträckta klapperstensfälten som kallas Neptuni åkrar, namngivet av Carl von Linne. Här kan du ta en härlig promenad längs med den vackra kustlinjen.

13. Besök Ölands Norra Udde och Långe Erik

Långe Erik Öland

På Ölands Norra Udde ligger fyren Långe Erik.

Långe Erik är 32 meter hög och byggd i vit kalksten. Den stod klar 1845.
Här har du möjlighet att ta de 138 trappstegen upp till fyrens balkong för att få en helt fantastisk utsikt!

14. Utforska Sollidens Slott

Solliden slott

Strax utanför centrala Borgholm, på Öland, ligger kungafamiljens vackra sommarparadis Solliden slott.

Solliden slott byggdes som sommarbostad till Sveriges blivande Drottning Victoria år 1903 och stod klart för inflyttning 1906. Kronprinsessan var själv delaktig i byggprocessen och hämtade inspiration från Axel Munthes Villa San Michele på Capri i Italien.

Parken runt Solliden slott är sedan Gustaf V tog över slottet 1930 öppen för allmänheten och under 2023 kan du dessutom se en jubileumsutställning i glas av Orrefors Kosta Boda i slottets engelska park.

15. Upptäck Vraket Swiks

Swiks vrak

Skeppet Swiks var en åländsk tremastad skonert som förliste på Ölands nordöstra spets den 21 december 1926. Swiks hade en sju man starkt besättning som var påväg hem från Tyskland till Mariehamn när det gick på grund. Samtliga i besättningen klarade sig och tog sig via skeppets livbåt i land vid Trollskogen på Öland.

Skeppsvraket ligger numera på strandkanten vid naturreservatet Trollskogen. Vraket har tagit en hel del stryk av väder och vind de senaste åren, framför allt i samband med en storm 2017. Det är idag inte mycket kvar av vraket men faktum är att detta troligtvis är det enda vraket av en slätskonare på en strand i hela världen. Så det får ändå fortfarande ses som lite av en unik sevärdhet.

16. Jordhamn skurkvarn

Jordhamn skurkvarn

Skurkvarnen i Jordhamn är den enda som finns kvar av sitt slag på Öland idag. Skurkvarnar användes för att ”skura” kalkstensflisor så att de skulle få en slät och fin yta för att därefter kunna användas till bland annat golvbeläggning.

Jordhamn skurkvarn slipade kalkstenen med hjälp av vindkraft och uppfördes 1905, innan dess använde man så kallas skurvandrningar där kalkstenen slipades med hjälp av oxar som vandrade i en cirkel. I närheten av Jordhamn skurkvarn kan man även se lämningar från så kallade skurvandringscirklar.

17. Besök någon av Ölands kvarnradar

Öland kallas som sagt solen och vindarnas ö och någon som många av oss förknippar med Öland är dess väderkvarnar. Att besöka och fotografera någon av Ölands alla kvarnradar får nästan ses som ett måste när man besöker denna vackra ö!

18. Vandra Stora Alvarsleden

Stora Alvaret Öland
Foto: Alexander Hall Oland.se

Stora Alvarsleden är en 13 km lång vandringsled, som även går att cykla, som går rakt igenom världarvet Södra Ölands Odlingslandskap. Leden går från Karlevi till Frösslunda och vidare till Resmo-/Stenåsavägen. Här får du chansen att vandra på platt mark genom en helt världsunik odlingsmark.

I båda ändarna av Stora Alvarsleden finns det parkeringsplatser och informationstavlor och leden. Väljer du att cykla leden får du räkna med att du under vissa delar av leden kommer att få leda cykeln.

19. Besök Kapelludden och St. Britas kapell

Kapelluddens våtmark på Ölands östkust är en spännande plats att besöka både för den fågel- och historieintresserade turisten. Våtmarken på Ölands östkust som idag kallas Kapelludden var tidigare en medeltida handelsplats och fiskeläge som gick under namnet Sikavarp och Sikehamn. Idag är det endast ruinerna av ett kapell, en fyr och några fiskebodar kvar av den gamla handelsplatsen.

Under 1200-talet byggdes St. Britas Kapell här på Kapelludden och kapellet övergavs sedan i samband med reformationen under 1500-talet. Idag är Kapelludden även känd som en fantastisk fågellokal med ett väldigt rikt fågelliv.

20. Besök charmiga Bläsinge fiskehamn

Bläsinge fiskehamn
Foto: Marcus Carlsson Oland.se

Charmiga Bläsinge fiskehamn ligger på Ölands östkust, i höjd med Färjestaden, och här kan du köpa fisk över disk eller besöka ett museum som visar upp en genuin fiskarmiljö i Birger Ericssons sjöbod som innehåller verkstad och fiskeredskap samt en fotoutställning.

21. Bada vid Köpingsviks vita stränder

Vid Köpingbukten i Köpingsvik har du möjlighet att bada på en långgrund vacker sandstrand som har en hela 125 meter lång badbrygga. Här kan du njuta av strandlivet, saltvattnet och solens härliga värme. Räkna med att du kommer få en riktig utlandskänsla när du badar vid Köpingbaden. Verkligen ett måste för alla Ölandsbesökare som älskar strandliv och bad!

22. Upptäck fornborgen Gråborg och St Knuts kapell

Gråborg är Ölands näst största fornborg med en ringmur som är mellan 4-7 meter hög och 8-10 meter tjock. Ringmuren omsluter en yta som är 210 x 160 meter. De äldsta fynden man hittat inne i borgen är från 500-talet, sin nuvarande utformning tros dock borgen ha fått under 1100-talet. Exakt vad borgen har använts till är lite oklart, det finns inga boningshus inne i borgen och man tror den kan ha använts som handelsplats eller administrativt centrum. Under 1450-talet tillhörde borgen Vadstena kloster.

200 meter norr om Gråborg finns ruinerna av St Knuts kapell. Kapellet uppfördes på 1100-talet tyder på att Gråborgs haft en stor betydelse under medeltiden. St Knuts kapell övergavs, som många andra kapell, på 1500-talet.

23. Besök Himmelsberga Ölands Museum

På Himmelsberga Ölands museum får du uppleva en gammal klassisk öländsk radby. På 50-talet började man riva många radbyar på Öland och man bestämde sig då att bevara en klassisk öländsk radby till eftervärlden i form av Himmelsberga. Här får du uppleva den genuina Öland och i husen finns miljöer från 1700 och 1800-tal.

24. Ta ett dopp i Borgholms kallbadhus

borgholm kallbadhus
Foto: Alexander Hall Oland.se

Kallbadhuset på Borgholm öppnade sina portar första gången 1882 och år 1893 besöktes kallbadhuset av Kung Oscar II. På Kallbadhuset kan du idag bada, basta samt fika.

25. Äta Öländska Kroppkakor

En riktig paradrätt för Öland är dess kroppkakor. Kroppkakor är bollar, stora som tennisbollar, rullade av en potatisdeg och fyllda med fläsk och lök. Det finns även varianter där man istället för tärnad fläsk har använt sjöfågel eller ål som fyllning, dessa varianter görs främst på Öland och i Blekinge.

På Öland äter man traditionellt kroppkakor med skirat smör och tunn grädde eller mjölk. I andra delar av landet äts ofta kroppkakor med lingomsylt.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen