14 saker att se och göra i Örebro län

" Planerar du att resa till Örebro län? Då behöver du verkligen läsa denna artikel först för att inte missa alla guldkorn som länet med Örebro som residensstad erbjuder. "

Innehållsförteckning

Planerar du att resa till Örebro län? Då behöver du verkligen läsa denna artikel först för att inte missa alla guldkorn som länet med Örebro som residensstad erbjuder. I Örebro län har du möjlighet att upptäcka vacker natur, lämningar av den gamla gruvdriften i området och slott från medeltiden.

1. Örebro slott

Det går såklart inte lista besöksmål i Örebro län utan att nämnda det stora renässansslotten som står mitt i centrala Örebro med sin tillhörande slottspark. Här kan du bland annat delta i mordgåtor, träffa spöket Laban, gå på visning i sexualhistoria, handla i slottsbutiken eller fika i slottscafeet.

Slottet har en lång historia på åtminstone 700 år. Under 1300-talet stod här en mindre försvarsborg under namnet Örebrohus. Försvarsborgen tros ha byggt av kung Magnus Eriksson.
Örebrohus var indraget i många stridigheter under medeltiden och fram till 1568 var borgen belägrad hela nio gånger.
1434 intogs Örebrohus av Engelbrekt, som senare använda borgen som sin bostad.
Borgen var under 1520 intagen av danska kungen Kristian II, även kallad ”Kristian Tyrann”.
Under Gustav Vasas marsch mot tronen 1522 intog han borgen och efter hans död fick yngste sonen Hertig Karl(senare kung Karl IX) ärva borgen.
Hertig Karl valde senare att bygga om borgen från Örebrohus till ett renässansslott.

Slottet har genomgått många renoveringar därefter för att slutligen få det utseende det har idag.

2. Stjernsunds slott

Örebro slott är inte det enda slottet i Örebro län, här finns nämligen bland annat även Stjernsunds slott som ligger i de sydligaste delarna av Örebro län.

Längst ut på en udde i Alsen, strax söder om Askersund, ligger Stjernsund slott. Slottet byggdes 1798-1801 efter Carl Fredrik Sundvalls ritningar i nyantik stil.

Slottet är idag ett museum där du kan gå på guidade visningar, det finns även en slottsbutik som bland annat säljer inredning och böcker.
Här finns även slottscafe och ett vagnmuseum. Att besöka Stjernsund slott är helt klart en mysig utflykt om man har vägarna förbi eller befinner sig i närheten.

3. Trästaden Nora

Mysiga Nora i Bergslagen är en fin och välbevarad trästad med en lång järn- och gruvhistoria. Nora fick stadsprivilegier 1643 och här möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer.

Att vandra i Noras stadskärna är nästan som att gå runt i ett museum och de fina husen från 1700 och 1800-talet skapar verkligen en mysig inramning. Det 55 meter höga kyrktornet på Nora kyrka skapar även en fin siluett när det stiger ovanför hustaken.
En stadstur till denna småstadsidyll i Bergslagen är något vi varmt rekommenderar.

Man kan inte heller besöka Nora utan att äta Noraglass. Noraglass har anor hela vägen tillbaka till 1923 och det är alltid dagsfärsk glass som säljs i glasskioskerna på Glasstorget, Kafé Strandstugan och Selma G.

4. Uskavi kalkbrott

I det vackra Bergslagslandskapet runt om sjön Usken finns den underbara badpärlan Uskavi kalkbrott. Här bjuder klipporna och det turkosa vattnet på en riktig lagunkänsla.
Vattnet är så klart att man kan se aborrarna stimma i vattnet från de höga klipporna och inramningen av klippväggar och tallskog gör att det blir en riktig gryta här när solen steker på.

För att ta sig ut till Uskavi kalkbrott kommer du även färdas längst med turistvägen ”Tre sjöars väg” och den slingriga vägen kommer bjuda på många fina vyer över sjöar, slätt och skogshöjder.

Örebro län har även flera andra kalkbrott som det går att bada i, några av dessa är Lanna badgruva, Kvinnersta kalkbrott, Hjortkvarn kalkbrott och Hällabrottet.

5. Kvarntorpshögen

Kvarntorpshögen, en mil öster om Kumla, är ett fascinerande exempel på hur man har förvandlat en avfallshög till ett attraktivt besöksmål. Den 100 meter höga slagghögen består av rester från oljeskifferindustrin i området under 1942-1966.
På toppen av Kvarntorpshögen befinner du dig 157 meter över havet och får en fantastisk utsikt över Närkeslätten.
.
På Kvarntorphögens topp finns dessutom sedan 90-talet en konstutställning under namnet ’Konst på hög’ och varje år adderas det ytterligare ett konstverk till samlingen av skulpturer.

Du tar dig upp till toppen antingen via bil eller via en av Europas längsta trätrappor med hela 427 steg.
På området finns även utegym, downhill Mountainbike, skidbacke, café och golfbana.

Det finns även ställplatser för husvagnar och husbilar intill Kvarntorpshögen.

6. Riseberga klosterruin

Riseberga klosterruin utanför Fjugesta i Lekeberg är en väl omhändertagen klosterruin i fin parkmiljö.

Klostret var byggt av kalksten och har anor från 1100-talet då det var ett nunnekloster tillhörande cisterciensorden. .
1527 stängdes klostret och dess egendom drogs in till staten av Gustav Vasa. 1534 lämnar de sista nunnorna klostret och 1546 ödeläggs klostret av en eldsvåda och byggnaderna brinner ner.
Lite extra kuriosa om Riseberga är att klostret omnämns i Elisifs visa, det är nämligen på Riseberga som Skön Elisif placeras av sin far.
På området finns även amfiteatern som är Sveriges största utomhusteater med plats för 1216 åskådare.

7. Falkaberget och Falkasjön

Falkaberget och Falkasjön är ett härligt stopp längst med Bergslagsleden, etapp 10. Här kan man passa på att njuta av naturens stillheten och det spegelblanka vattnet i Falkasjön. Hela Ånnaboda-området är verkligen en fantastisk naturupplevelse.

I Falkasjön kan du bada eller fiska och från Falkaberget med sina 40 meter höga klippväggar får du en härlig utsikt över skog och sjö. Här finns även flera grillplatser både längst med vattnet och uppe på berget.

8. Brevens bruk

Brevens bruk är en småort i sydöstra Närke där det finns en väldigt fint bevarad bruksmiljö med herrgård från 1700-talet, brukskyrka och bruksmuseum från det gamla järnbruket på orten som grundades 1676 och var aktivt fram till 1980-talet.

Här finns både en rostugn och masugn. Järnmalmen som bearbetades här kom från övriga Bergslagen och Utö i Stockholms skärgård då det inte fanns någon järnmalm värd att bryta i närheten av Brevens bruk.

I området kring Brevens bruk finns en väldigt stor dovhjortstam idag, jag har nog aldrig tidigare i mitt liv sett så många dovhjortar på en och samma plats som vid ängarna strax utanför Brevens bruk.

9. Limstensgruvorna

Limstensgruvorna i Tryggeboda, strax en mil norr om Mullhyttan i Närke, är en minst sagt fascinerande plats att besöka. Här i Kilsbergens sydligaste del så finns det flera öppna kalkstensbrott med väggar upp emot 12 meter höga mitt i gammelskogen.
Direkt efter att man börjat vandra från parkeringen in i skogen så kommer man kunna se öppna kalkstensbrott längst den högra sidan av vägen och ger man det drygt 1,5 km promenad längst den uppskyltade stigen så når man tillslut en gruva som det är möjligt att vandra in i.

Vid entrén möts man av en släde fylld med kalksten, i slädar likt denna drogs kalkstenen över skogen till Degerfors. Dit fraktade man kalkstenen med häst och släde i slutet av 1800-talet för att använda den i masugnarna i samband med järnframställning.
Att vandra in i gruvan är en spännande upplevelse. Även när solen står som högst och starkast på himlen så möts man av en kyla i gruvan och det är väldigt vackert att se hur mossar och lavar har börjat bekläda väggarna. När man väl kommer fram till gruvöppningen möts man av ett mäktigt valv och inne i gruvan har man idag lagt trätrall och dessutom ställt ut en bänk och en liten grillplats här. Denna vackra plats är verkligen värd ett besök!

10. Björkborn Herrgård

I denna byggnad bodde Alfred Nobel under sommarperioderna de sista åren av sitt liv. Han köpte 1894 AB Bofors Gullspång och fick då med herrgården i den affären, Björkborns Herrgård blev därmed Alfred Nobels hem under hans vistelser i Sverige. Han lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi och syntetiska trådar utfördes. Laboratoriet finns kvar idag och fungerar numera som en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Herrgården visar utställningar om människan Alfred Nobel.

I närhet av laboratoriumet finns även Fiffiga huset där barn kan uppleva naturvetenskap på ett roligt och exprimenterande sätt. På området finns även ett café.

11. Wadköping

Wadköping i Örebro är ett härligt friluftsmuseum mitt i staden. Här kan man avnjuta en härlig fika eller besöka någon av de alla hantverksbutikerna som finns i Wadköping.

Under november och december erbjuder även Wadköping en mysig julmarknad där du kan köpa mycket gott i de små butikerna.

12. Sveafallen och Berget

Naturreservatet Sveafallen i Degerfors är ett fascinerande minnesmärke från istiden. Området består av strömrännor, jättegrytor och dödisblock.
Den största av strömrännorna är den så kallade Domedagsdalen som på sin västra sida har en brant klippvägg med en högsta punkt på 17 meter ovanför marken.
I reservatet går även gränsen mellan Närke och Värmland, vilket är utmärkt med en träskylt.
Vandringslederna i området är korta och passar perfekt för en kortare utflykt på en halvdag eller ett par timmar.

Under 2023 spelades även den nya serien Ronja Röverdotter in vid Sveafallen i Degerfors.

I direkt anslutning till Sveafallens naturreservat ligger Kulturcentrum Berget. Här finns flera gamla arbetsbostäder tillhörande det järnbruk som tillslut kom att utvecklas till en av världens ledande stålindustrier.
I de gamla arbetsbostäderna finns idag café, handelsbod, hantverksbodar, vävstuga, smedja, bakerstuga och museum. Här anordnas bland annat loppmarknad, julmarknad, konstutställningar och artistkvällar på utomhusscen.
För barnen finns även Lilla Svingelskogen där det anordnas Trollvandring och finns djurhage med tamdjur.

Att även göra tid för Kulturcentrum Berget är något vi varmt rekommenderar om ni planerar ett besök i Sveafallen.

13. Rusa kulan

Rusa kula Örebro län

Rusakulan är en av Kilsbergens finaste utsiktsplatser och hit måste du om du gillar häpnadsväckande vyer!
Du befinner dig 265 meter över havet och kan en molnfri dag se stora delar av Närke och Västmanland härifrån. Innan lövsprickningen är det möjligt att räkna till hela 21 kyrktorn från Rusakulan.

Sommartid kan man köra bil nästan hela vägen fram till Rusakulan och parkera drygt 100m ifrån utsiktsplatsen.
Etapp 8 av Bergslagsleden passerar även förbi Rusakulan.

14. Garphyttan Nationalpark

Garphyttans nationalpark upprättades 1909 då avsatte mark för nio nationalparker, som var de nio första i Europa. Garphyttans nationalpark består av blomsterrika ängar omgiven av löv och barrskog. Nationalparkens område tillhörde tidigare bergsmansgården Östra gården i Svenshyttan och är således skapad av människan då man odlat jorden under lång tid.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen