" Kungsklyftan är en 200 meter lång skreva rakt igenom Vetteberget. Här spelades Ronja Rövardotter in på tidigt 80-tal, och idag är ett stopp vid Kungsklyftan ett måste för alla som besöker Fjällbacka. "

Innehållsförteckning

Kungsklyftan om Vetteberget är två självklara besöksmål om du befinner dig i, eller i närheten av, Fjällbacka. Kungsklyftan hette från början Ramneklovan, men efter att Oscar II hade besökt Fjällbacka år 1887 och uppfört sin namnteckning på en av bergväggarna i Kungsklyftan så ändrades namnet från Ramneklovan till Kungsklyftan. 

En stor skreva mellan två berg - Kungsklyftan

Vargklämman i Ronja Rövardotter

Kungsklyftan har inte bara fått besök utav Oscar II utan här spelades även i början av 1980-talet delar av filmerna om Ronja Rövardotter i. Kungsklyftan har i filmerna om Ronja Röverdotter fått gestalta Vargklämman.

Hur hittar man till Kungsklyftan?

Kungsklyftan ligger i Fjällbacka i Bohuslän. Vid Ingrid Bergmans torg finns en tydlig port med trappor som leder upp mot berget. Följ dessa för att ta dig in på en vandring upp mot såväl Kungsklyftan som Vettebergets topp.

Det är en minst sagt mäktig upplevelse att vandra genom den 200 meter långa klyftan rakt genom granitberget Vetteberget. Inne i klyftan är det svalt även de varmaste sommardagarna och det doftar av mossa och sten. Att stå under de fastklämda stenarna i “taket” på klyftan är även det en mycket speciell känsla.

 

Utsikten från Vetteberget

När du väl har vandrat genom den mäktiga Kungsklyftan kan jag varmt rekommendera dig att fortsätta uppför de många branta trapporna för att nå Vettebergets topp. Från Vettebergets topp kan du få en helt enastående utsikt ut över Fjällbackas vackra bohusländska skärgård. Ta med dig lite matsäck och ha en helt oslagbar picknick där du möter solnedgången där ute över havet.

trapport upp till vetteberget

Det är från Vetteberget som ordet ”fjäll” i Fjällbacka kommer ifrån och från Vettebergets topp kan du se nästan hela Fjällbacka. Vid vackert väder kan man se hela de 8 sjömilen bort till Väderöarna.

utsikt från vetteberget

Hur högt är Vetteberget?

Vetteberget är 66 meter högt. Knappast något jätteberg med andra ord, men de 66 meterna ger dig fortfarande en alldeles strålande utsiktspunkt.

Vettebergsleden

För den som vill ha en kortare dagsvandring finns det en möjlighet att vandra Vettebergsleden, som är en del av den bohusländska Kuststigen. Vettebergsleden är totalt 4 km lång och startar och slutar vid busstationen i Fjällbacka. I normalt tempo och utan några längre pauser kan du räkna med att vandringen tar mellan 1-2 timmar att genomföra.

vetteberget

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen