Uskavi Kalkbrott – Ett riktigt badparadis i Bergslagen!

" I det vackra Bergslagslandskapet runt om sjön Usken finns den underbara badpärlan Uskavi kalkbrott. Här bjuder klipporna och det turkosa vattnet på en riktig lagunkänsla. "

Innehållsförteckning

I det vackra Bergslagslandskapet runt om sjön Usken finns den underbara badpärlan Uskavi kalkbrott. Här bjuder klipporna och det turkosa vattnet en varm dag på en känslan av att befinna sig utomlands vid någon lagun. Uskavi Kalkbrott är verkligen en unik och gömd badpärla i de vackra Bergslagsskogarna.
Vattnet är så klart att man kan se aborrarna stimma i vattnet från de höga klipporna och inramningen av klippväggar och tallskog gör att det blir en riktig gryta här när solen steker på.

Uskavi Kalkbrott Bergslagen

Kalkbrottet i Uskavi är uppdelat i två vattenfyllda kalkbrott som delas av en grusbank. Det stora kalkbrottet närmaste parkeringen är det kalkbrott som har en liten badplats och där flest människor väljer att bada.

Uskavi Kalkbrott Bergslagen

Uskavi – Områdets Historia

Området Uskavi har en lång tradition och historia av kalkstensbrytning ända sedan 1600-talet. Namnet Uskavi kommer från sjön Usken i kombination med ordet ”vi” som betydde mötas. Området runt sjön Usken har nämligen varit en mötesplats för traktens bergmän under en lång tid.

Dykning i Uskavi Kalkbrott

Uskavi Kalkbrott är en populär plats för dykar från hela landet. Kalkbrottet är på sin djupaste plats 11 meter djupt och på botten finns det lite markabert ett bord och stolar uppdukat samt en skyltdocka med kläder, något ni kan se i filmklippet från Youtube här nedanför.

Vad kan man göra vid Uskavi Kalkbrott?

  • Bada i kalkbrottet
  • Dyk och upptäck matbordet på kalkbrottets botten
  • Ta med mat och ät vid kalkbrottets grillplats
  • Njut av de vackra vyerna och ta storslaget vackra fotografier
  • Sola på de varma klipporna

Hitta till Uskavi Kalkbrott

Åk till Uskavi Kalkbrott med bil

För att ta sig ut till Uskavi kalkbrott kommer du även färdas längst med turistvägen ”Tre sjöars väg” och den slingriga vägen kommer bjuda på många fina vyer över sjöar, slätt och skogshöjder. Kommer du söder ifrån, från Nora eller Örebro, så svänger du av åt höger drygt 600 meter efter du passerat Uskavigården. Vägen saknar skyltning, så jag rekommenderar dig att använda Google maps eller liknande GPS-tjänst.

Det finns gott om parkeringsplatser vid Uskavi kalkbrott. Har du en lite lägre bil rekommenderar jag dig att parkera på den första parkeringen och gå därifrån, då vägen därefter kan vara i ganska dåligt skick.

Kollektivtrafik till Uskavi Kalkbrott

Du kan åka buss till Uskavi kalkbrott via Länstrafiken Örebro län. Närmaste hållplatser är Dyrkatorpsvägen eller Uskavi(Uskavigården), därifrån får du sedan gå omkring 1,5km till kalkbrottet.

Bergslagsleden Etapp 4

Om du vandrar Bergslagsleden Etapp 4: Nyberget – Uskavi så kommer du befinna dig i närheten av kalkbrottet i slutet av vandringen och kan då välja att göra en avstickare till det vackra kalkbrottet som belöning i slutet av din vandring.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen