Fröå Gruva – ett kulturarv vid Åreskutans fot!

" Idag är Fröå Gruva en turistattraktion och ett arbetarmuseum där man kan få ta del av gruvsamhället som byggdes runt gruvan under 1800-talet. Här får du ta del av ett jämtländskt kulturarv i en otroligt vacker fjällmiljö. "

Innehållsförteckning

Här vid Fröå Gruva, 10km öster om Årebyn, bröts det kopparmalm i omgångar från 1748 fram till det att gruvan gick i konkurs 1919.
Malmen förädlades sedan på Huså bruk och Slagså smälthytta.

Sedan 1984 är det istället ett frilufts- och arbetarmuseum här på Fröå Gruva. Och det är helt klart ett intressant besöksmål där man får ta del av såväl gruvhistoria som mäktiga panoramavyer över Årefjällen. Här finns idag även restaurang och café.

Fröå Gruva
Vandra över varphögar längs med stånggången.

Historien bakom Fröå Gruva

Historien om Fröå Gruva inleddes 1744 då sovrerskan Anna Larsdotter från Björnänge hittade koppar då hon stannar vid Fröå för att ta en paus påväg till jobbet i Huså. Anna Larsdotter visade sedan dessa stuffer av kopparmalmför inspektorn Anders Floor som därefter inledde brytning av kopparmalm i Fröå.

Brytningen i Fröå Gruva pågick sedan i omgångar fram till det att gruvan gick i konkurs 1919.

Fröå Gruva Åre
Pivån

Fröå Gruva idag

Idag är Fröå Gruva en turistattraktion och ett arbetarmuseum där man kan få ta del av gruvsamhället som byggdes runt gruvan under 1800-talet. Här får du ta del av ett jämtländskt kulturarv i en otroligt vacker fjällmiljö.

Vid gruvan finns även caféet Bergstugan som mottagit utmärkelsen ’Mycket god klass’ i White Guide. Så en fika eller lättare lunch på Bergstugan vid Fröå Gruva kan varmt rekommenderas.

Vandring vid Fröå Gruva

Från Fröå Gruva kan du välja på flera olika vandringsleder. En väldigt trevlig vandringsled är den drygt 3 kilometer långa vandringen till Byxtjärn. I Byxtjärn kan du ta ett svalkande dopp med en fantastisk utsikt över Åreskutans topp.

Du kan även välja att vandra Björnens triangel på 17 kilometer som löper genom fjällbjörkskog och över fjällhedar och myrar.

Fröå Gruva Åre

Hitta till Fröå Gruva

För att ta dig till Fröå Gruva så svänger du av E14 vid Björnänge och kör på vägen mot Björnen och Huså. Vägen till Fröå Gruva är 7 kilometer lång från E14 och framme vid Fröå Gruva finns det gott om parkeringar.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen