Svemester 2023: 12 platser att besöka i Örebro län – Del 1

Innehållsförteckning

Planerar du en semester i Örebro län i sommar? Här har vi sammanställt 12 av våra favoritplatser att besöka i Örebro län. I denna första del av detta blogginlägg får du stifta bekantskap med 6 av våra 12 favoritplatser i Örebro län.

Del 2 hittar där här: Svemester 2023: 12 platser att besöka i Örebro län – Del 2

1. Örebro slott

Det går såklart inte lista besöksmål i Örebro län utan att nämnda det stora renässansslotten som står mitt i centrala Örebro med sin tillhörande slottspark. Här kan du bland annat delta i mordgåtor, träffa spöket Laban, gå på visning i sexualhistoria, handla i slottsbutiken eller fika i slottscafeet.

Slottet har en lång historia på åtminstone 700 år. Under 1300-talet stod här en mindre försvarsborg under namnet Örebrohus. Försvarsborgen tros ha byggt av kung Magnus Eriksson.
Örebrohus var indraget i många stridigheter under medeltiden och fram till 1568 var borgen belägrad hela nio gånger.
1434 intogs Örebrohus av Engelbrekt, som senare använda borgen som sin bostad.
Borgen var under 1520 intagen av danska kungen Kristian II, även kallad ”Kristian Tyrann”.
Under Gustav Vasas marsch mot tronen 1522 intog han borgen och efter hans död fick yngste sonen Hertig Karl(senare kung Karl IX) ärva borgen.
Hertig Karl valde senare att bygga om borgen från Örebrohus till ett renässansslott.

Slottet har genomgått många renoveringar därefter för att slutligen få det utseende det har idag.

2. Stjernsunds slott

Örebro slott är inte det enda slottet i Örebro län, här finns nämligen bland annat även Stjernsunds slott som ligger i de sydligaste delarna av Örebro län.

Längst ut på en udde i Alsen, strax söder om Askersund, ligger Stjernsund slott. Slottet byggdes 1798-1801 efter Carl Fredrik Sundvalls ritningar i nyantik stil.

Slottet är idag ett museum där du kan gå på guidade visningar, det finns även en slottsbutik som bland annat säljer inredning och böcker.
Här finns även slottscafe och ett vagnmuseum. Att besöka Stjernsund slott är helt klart en mysig utflykt om man har vägarna förbi eller befinner sig i närheten.

3. Trästaden Nora

Mysiga Nora i Bergslagen är en fin och välbevarad trästad med en lång järn- och gruvhistoria. Nora fick stadsprivilegier 1643 och här möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer.

Att vandra i Noras stadskärna är nästan som att gå runt i ett museum och de fina husen från 1700 och 1800-talet skapar verkligen en mysig inramning. Det 55 meter höga kyrktornet på Nora kyrka skapar även en fin siluett när det stiger ovanför hustaken.
En stadstur till denna småstadsidyll i Bergslagen är något vi varmt rekommenderar.

Man kan inte heller besöka Nora utan att äta Noraglass. Noraglass har anor hela vägen tillbaka till 1923 och det är alltid dagsfärsk glass som säljs i glasskioskerna på Glasstorget, Kafé Strandstugan och Selma G.

4. Uskavi kalkbrott

I det vackra Bergslagslandskapet runt om sjön Usken finns den underbara badpärlan Uskavi kalkbrott. Här bjuder klipporna och det turkosa vattnet på en riktig lagunkänsla.
Vattnet är så klart att man kan se aborrarna stimma i vattnet från de höga klipporna och inramningen av klippväggar och tallskog gör att det blir en riktig gryta här när solen steker på.

För att ta sig ut till Uskavi kalkbrott kommer du även färdas längst med turistvägen ”Tre sjöars väg” och den slingriga vägen kommer bjuda på många fina vyer över sjöar, slätt och skogshöjder.

Örebro län har även flera andra kalkbrott som det går att bada i, några av dessa är Lanna badgruva, Kvinnersta kalkbrott, Hjortkvarn kalkbrott och Hällabrottet.

5. Kvarntorpshögen

Kvarntorpshögen, en mil öster om Kumla, är ett fascinerande exempel på hur man har förvandlat en avfallshög till ett attraktivt besöksmål. Den 100 meter höga slagghögen består av rester från oljeskifferindustrin i området under 1942-1966.
På toppen av Kvarntorpshögen befinner du dig 157 meter över havet och får en fantastisk utsikt över Närkeslätten.
.
På Kvarntorphögens topp finns dessutom sedan 90-talet en konstutställning under namnet ’Konst på hög’ och varje år adderas det ytterligare ett konstverk till samlingen av skulpturer.

Du tar dig upp till toppen antingen via bil eller via en av Europas längsta trätrappor med hela 427 steg.
På området finns även utegym, downhill Mountainbike, skidbacke, café och golfbana.

Det finns även ställplatser för husvagnar och husbilar intill Kvarntorpshögen.

6. Riseberga klosterruin

Riseberga klosterruin utanför Fjugesta i Lekeberg är en väl omhändertagen klosterruin i fin parkmiljö.

Klostret var byggt av kalksten och har anor från 1100-talet då det var ett nunnekloster tillhörande cisterciensorden. .
1527 stängdes klostret och dess egendom drogs in till staten av Gustav Vasa. 1534 lämnar de sista nunnorna klostret och 1546 ödeläggs klostret av en eldsvåda och byggnaderna brinner ner.
Lite extra kuriosa om Riseberga är att klostret omnämns i Elisifs visa, det är nämligen på Riseberga som Skön Elisif placeras av sin far.
På området finns även amfiteatern som är Sveriges största utomhusteater med plats för 1216 åskådare.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen