Resa i Sverige 2023: 12 platser att besöka i Örebro län – Del 2

Innehållsförteckning

I del 1 av vårt blogginlägg om våra favoritplatser i Örebro län så bjöd vi på slott, badplatser, stadsvandringar och även lite kulturhistoriska besöksmål. I denna del så är det mycket historiska besöksmål, men vi inleder med ett fint friluftsområde.

Del 1 hittar där här: Svemester 2023: 12 platser att besöka i Örebro län – Del 1

7. Falkaberget och Falkasjön

Falkaberget och Falkasjön är ett härligt stopp längst med Bergslagsleden, etapp 10. Här kan man passa på att njuta av naturens stillheten och det spegelblanka vattnet i Falkasjön. Hela Ånnaboda-området är verkligen en fantastisk naturupplevelse.

I Falkasjön kan du bada eller fiska och från Falkaberget med sina 40 meter höga klippväggar får du en härlig utsikt över skog och sjö. Här finns även flera grillplatser både längst med vattnet och uppe på berget.

8. Brevens bruk

Brevens bruk är en småort i sydöstra Närke där det finns en väldigt fint bevarad bruksmiljö med herrgård från 1700-talet, brukskyrka och bruksmuseum från det gamla järnbruket på orten som grundades 1676 och var aktivt fram till 1980-talet.

Här finns både en rostugn och masugn. Järnmalmen som bearbetades här kom från övriga Bergslagen och Utö i Stockholms skärgård då det inte fanns någon järnmalm värd att bryta i närheten av Brevens bruk.

I området kring Brevens bruk finns en väldigt stor dovhjortstam idag, jag har nog aldrig tidigare i mitt liv sett så många dovhjortar på en och samma plats som vid ängarna strax utanför Brevens bruk.

9. Limstensgruvorna

Limstensgruvorna i Tryggeboda, strax en mil norr om Mullhyttan i Närke, är en minst sagt fascinerande plats att besöka. Här i Kilsbergens sydligaste del så finns det flera öppna kalkstensbrott med väggar upp emot 12 meter höga mitt i gammelskogen.
Direkt efter att man börjat vandra från parkeringen in i skogen så kommer man kunna se öppna kalkstensbrott längst den högra sidan av vägen och ger man det drygt 1,5 km promenad längst den uppskyltade stigen så når man tillslut en gruva som det är möjligt att vandra in i.

Vid entrén möts man av en släde fylld med kalksten, i slädar likt denna drogs kalkstenen över skogen till Degerfors. Dit fraktade man kalkstenen med häst och släde i slutet av 1800-talet för att använda den i masugnarna i samband med järnframställning.
Att vandra in i gruvan är en spännande upplevelse. Även när solen står som högst och starkast på himlen så möts man av en kyla i gruvan och det är väldigt vackert att se hur mossar och lavar har börjat bekläda väggarna. När man väl kommer fram till gruvöppningen möts man av ett mäktigt valv och inne i gruvan har man idag lagt trätrall och dessutom ställt ut en bänk och en liten grillplats här. Denna vackra plats är verkligen värd ett besök!

10. Björkborn Herrgård

I denna byggnad bodde Alfred Nobel under sommarperioderna de sista åren av sitt liv. Han köpte 1894 AB Bofors Gullspång och fick då med herrgården i den affären, Björkborns Herrgård blev därmed Alfred Nobels hem under hans vistelser i Sverige. Han lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi och syntetiska trådar utfördes. Laboratoriet finns kvar idag och fungerar numera som en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Herrgården visar utställningar om människan Alfred Nobel.

I närhet av laboratoriumet finns även Fiffiga huset där barn kan uppleva naturvetenskap på ett roligt och exprimenterande sätt. På området finns även ett café.

11. Wadköping

Wadköping i Örebro är ett härligt friluftsmuseum mitt i staden. Här kan man avnjuta en härlig fika eller besöka någon av de alla hantverksbutikerna som finns i Wadköping.

12. Sveafallen och Berget

Naturreservatet Sveafallen i Degerfors är ett fascinerande minnesmärke från istiden. Området består av strömrännor, jättegrytor och dödisblock.
Den största av strömrännorna är den så kallade Domedagsdalen som på sin västra sida har en brant klippvägg med en högsta punkt på 17 meter ovanför marken.
I reservatet går även gränsen mellan Närke och Värmland, vilket är utmärkt med en träskylt.
Vandringslederna i området är korta och passar perfekt för en kortare utflykt på en halvdag eller ett par timmar.

I direkt anslutning till Sveafallens naturreservat ligger Kulturcentrum Berget. Här finns flera gamla arbetsbostäder tillhörande det järnbruk som tillslut kom att utvecklas till en av världens ledande stålindustrier.
I de gamla arbetsbostäderna finns idag café, handelsbod, hantverksbodar, vävstuga, smedja, bakerstuga och museum. Här anordnas bland annat loppmarknad, julmarknad, konstutställningar och artistkvällar på utomhusscen.
För barnen finns även Lilla Svingelskogen där det anordnas Trollvandring och finns djurhage med tamdjur.

Att även göra tid för Kulturcentrum Berget är något vi varmt rekommenderar om ni planerar ett besök i Sveafallen.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen