Innehållsförteckning

I samarbete med Grand Hotel Lysekil och Marstrands Havshotell begav vi oss i början på maj på en svemester-resa till södra Bohuslän, och även om vädrat alltid kan vara lite av en chansning i början av maj så blev det verkligen en fantastisk helg där Södra Bohuslän visade sig från sin bästa sida.

Lysekil

Vår weekendresa i södra Bohuslän började i Lysekil och med att checka in på Grand Hotel Lysekil. Grand Hotel i Lysekil är beläget mitt på torget i en gammal och anrik byggnad som fungerat som hotell ända sedan 1800-talet och man har verkligen lyckats bevara hotellets charm. Rummen är individuellt inredda och med en tanke på att bevara känslan av det anrika och hotellet historia, något man lyckats väldigt bra med.

Efter att vi hade checkat in på Grand Hotel så begav vi oss för ett besök på Luna Café och Vingård. På Lune Café fick vi gå en guidad tur på vingården med mycket lärorik information om hur det är att odla vin på våra breddgrader där antalet soltimmar och temperatur påverkar vilka typer av druvor man kan använda sig av. Efter den guidade visningen av vingården så åt vi en god avsmakningsmeny men vinprovning, något vi verkligen kan rekommendera då vingårdens egna viner verkligen smakade helt fantastiskt!

Stångehuvud naturreservat

Kvällen i Lysekil spenderade vi med att först ta en promenad kring den pampiga och vackra Lysekil kyrka samt utsiktstornet som ligger i närheten. Tyvärr var utsiktstornet avstängt för renovering, men utsikten var ändå helt okej från Flaggberget.

Efter att ha spanat in utsikten från Flaggberget valde vi att bege oss till naturreservatat Stångehuvud och den för Lysekil så ikoniska instagram-platsen – gamla fyrhuset. Det gamla fyrhuset ute på Stångehuvud har varit områdets speciella kännetecken och ett omtyckt utflyktsmål allt sedan det byggdes 1890.

Fyren i fyrhuset stängdes av 1940 och ersattes av fyren på Humlesäcken drygt 500 meter söderut. Fyrhuset har dock fått stå kvar som ett viktigt landmärke och 2019 utsågs Fyrhuset till ett av Västra Götalands sju underverk.

Att möta solnedgången ute på Stångehuvud är verkligen något vi kan rekommendera. Den vackra utsikten över skärgården och havet när solen går ner är verkligen svårslagen!

Tjörnbron och Stenungsön

På vägen från Lysekil till Marstrand valde vi bort den tråkiga europaväg 6 för att istället åka slingriga och vackra länsväg 160 och passera över öarna Orust, Tjörn och Stenungsön och det är verkligen en roadtrip som vi kan rekommendera. Det må ta ungefär 20 minuter mer, men oj så värt tiden det är.

Efter vi passerat Tjörnbron och Källösundsbron svängde vi av till höger mot Hawaii badplats för att undersöka en utsiktsplats där som vi hört talas om. Vi parkerade vid Hawaii badplats på Stenungsön och sedan vandrade vi en kort promenad längst med den blå leden upp till utsiktsplatsen.

Utsiktsplatsen ”Stora Huvudet” på Stenungsön bjuder verkligen på en storslagen utsikt över Tjörnbron, Källösundsbron, skärgård och hav! Befinner ni er i området kring Stenungsund och Tjörn så rekommenderar vi ett besök hit.

Tjuvkil

När vi sedan far vidare mot Marstrand längst med länsväg 168 denna gång så får vi syn på Butik Tjuvkil 939 och deras Våffelstuga och känner direkt att detta ställe måste vi testa. En del av charmen med roadtrips och svemester är väl ändå att kunna vara spontan och stanna på nya ställen man upptäcker längst med vägarna?

Och med facit i hand, att ta ett spontant lunchstopp på Våffelstugan i Tjuvkil var verkligen ett fantastiskt beslut! Våfflorna var riktigt goda och den lilla våffelstugan på den svenska landsbygden var minst sagt mysig.

Marstrand

Så var vi äntligen framme vid Marstrand, denna fantastiska plats. Vi började med att checka in på Marstrands Havshotell, där vi bodde i ett rum med helt fantastisk utsikt mot Marstrandsön. Efter att vi checkat in blev det dags för ett rogivande besök i deras mysiga spa.

Efter ett par timmar på spa-avdelningen tog vi färjan över till den bilfria Marstrandsön. Och ja, vad ska man säga? Marstrand med Carlstens fästning, sina fina trähus och kullerstensgator är en väldigt fin ö att strosa runt på. När vi dessutom är här en söndagskväll i början av maj och det känns som vi får nästan hela ön för oss själva så är det en väldigt speciell och mysig känsla att strosa runt där. Under vår promenad på en dryg timme så mötte vi faktiskt bara två andra sällskap, snacka om att hålla avstånd.

Staden Marstrand grundades på 1200-talet och blev en del av Sverige 1658 i samband med freden i Roskilde. Strax därefter påbörjades byggnationen av Carlstens fästning, som fungerade som statsfängelse fram till 1855. Fästningens mest kände fånge var ”Lasse-Maja”, som satt på fästningen 1813-1839.
1993 avförde Försvarsmakten Carlstens fästning som en del av landets försvar och numera är fästningen ett byggnadsminne och turistattraktion, där med bland annat kan bo på soldathotellet.

Utöver Carlstens fästning finns fler byggnadsminnen som Marstrands rådhus, Societetshuset, Södra strandverket, Ture Bonanders hus och Ärholmens gasstation på ön.

Marstrand har även en historia som frihamn under en period i slutet på 1700-talet. Under 1800-talet kom Marstrand sedan att bli en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter. Marstrand fick extra hög status som badort tack vare kung Oscar II:s årliga besök på ön.

Marstrand kyrka är öns enda kvarvarande byggnad från medeltiden och antas vara från 1200-talet och var sannolikt kyrka för ett franciskanerkonvent. Kyrkan är byggd av gråkalkad natursten och är enskeppig. På kyrkans ena vägg finns även ett minne till kyrkoherde Fredrik Bagge som dömdes till döden i militärdomstol efter att han vägrat celebrera för kung Kristian V av Danmark i samband med den dank-norska segern i slaget vid Marstrand 1677.

Silverpoppeln på Marstrand har länge varit ett starkt kännetecken. Den planterades 1866 och stod ståtligt framför rådhuset. Med tiden så började dock trädet ruttna inifrån och den 30 mars 2020 blev man tvugna att såga ner den så ståtligt silverpoppeln. En större stubbe finns dock kvar av trädet med en minnestext skriven på. ”Beundra gärna min ålder, mitt öde en.. vågar du spörja vad jag sett?” 154 år blev silverpoppeln på Marstrand.

Den bilfria ön Marstrand är en riktig seglingsmetropol med mycket turister under sommaren. Att göra ett besök på ön utanför högsäsongen kan vi varmt rekommendera då man får strosa runt bland de fina träbyggnaderna nästan helt ensam, nackdelen är dock att många restauranger håller stängt under vardagarna när det inte är högsäsong.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen