Resa i Sverige 2023: Mariefred, Gripsholms slott och Kalkbro

Innehållsförteckning

En roadtrip till Mariefred, Gripsholms slott och det gamla kalkbrottet i Kalkbro är en perfekt halvdagstrip eller heldagstrip beroende på vart i landet ni startar er resa. Dessa tre platser knyts dessutom alla samman rent historiskt, hur de gör det kommer vi gå närmare in på i denna artikel.

Mariefred

Den pittoreska småstaden Mariefred ligger mysigt belägen längst med Mälaren. Staden har många fina och välbevarade trähus i sin centrumkärna och en lång båtbrygga med ett antal restauranger och uteserveringar med vacker utsikt över Mälaren och det ståtliga Gripsholms slott.
I Mariefred finns även bland annat Sveriges äldsta värdshus, med anor från 1600-talet, och kring den gamla järnvägsstationen finns idag en museijärnväg.

Gripsholms slott

Det gamla Vasaslottet, Gripsholms slott, utanför Mariefred är ett kraftfullt och vackert renässansslott som byggdes under Gustav Vasas ledning i mitten av 1500-talet.
På platsen fanns tidigare en medeltida borg från 1300-talet, tillhörande Bo Jonsson Grip – därav namnet Gripsholm.

På slottet finns bland annat Gustav III:s teater, som är en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar.
Förutom teatern finns även svenska statens porträttsamling på slottet.

Att strosa runt i den vackra parken utanför slottet och inne på slottets öppna borggård är verkligen en trevlig promenad. Är slottet öppet så finns även möjlighet till att beskåda en slående porträttsamling och många fina antika möbler inne i slottet.

Kalkbro

En dryg mil, och 15 minuter bilfärd på en ojämn och skumpig väg, sydväst om Åkers Styckebruk ligger Kalkbro naturreservat. Kalkbro är ett gammalt kalkbrott med dramatiska klippväggar.
Stigen som leder in till kalkbrottet går genom ett schakt omgivet av fuktiga bergväggar där det växer mossor och ormbunkar. Hela kalkbrottet är en sagolik och lite trolsk miljö med knotiga gammeltallar högt upp på bergskanten och en frodig grönska på marken.
I Kalkbro och den omgivande skogen bröts kalk under många hundra år, men sedan 1940-talet har kalkbrottet stått övergivet. Kalken från Kalkbro användes bland annat för tillverkning av murbruk när Gripsholms slott och klostret i Mariefred byggdes under 1600-talet.

Du kan parkera i närheten av Kalkbrottet och från parkeringen går en jämnad och hårdgjord stig som passar även för besökare med barnvagn.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen