Innehållsförteckning

Där har de stått i över 20 år, på varsin sida av sjön Alkvettern, och vinkat till varandra. Patron Nils Mitander och hans gumma som märkligt nog tycks sakna namn. Många är vi som sett Patron Nils Mitander längst riksväg 237 mellan Karlskoga och Storfors i riktning Filipstad.

Där står han utanför Alkvettern Herrgård, som en gång i tiden var han bostad, och gladeligen vinkar välkomnande till alla trafikanter som far förbi. Drygt en mil bort, på andra sidan sjön Alkvettern, vid Kväggeshyttan i åkriktning mot Kristinehamn står hans gumma, även hon vinkandes.

Sjön Alkvettern, som separerar kärleksparet.

Skapades som marknadsföring

Det var 1997 som Nils ”Nicke” Larsson skapade den 8 meter höga trästatyn av Patron Nils Mitander. Anledningen till att han skapade den häftiga träskulpturen av just Nil Mitander var att Bjurtjärn teatersällskap(som Nils Larsson tillhör) satte upp en pjäs under namnet ”Patronen på Alkvettern” det året och ville skapa en skulptur som reklampelare för pjäsen.

Efter pjäsen var färdigspelad fick träskulpturen stå kvar och tre år senare skapade han ”gumman” och placerade henne på andra sidan Allvettern.

Många historier och skrönor om Patronen

Det finns många historier om Patron Nils Mitander, han kom från relativt enkla förhållanden och byggde under sin livstid upp en stor rikedom. Han var bland annat rådman i Filipstad, drev en tobaksfabrik, köpte upp gruvor i Bergslagen och var ledamot av borgarståndet vid riksdagarna 1810, 1812 och 1817-1818. Han var under 1810 och 1812 ledamot av statsutskottet, särskilda utskottet och allmänna besvärs- och ekonomiutskottet 1812 samt av bankutskottet 1817-1818. 

Det sägs även att han under kriget med Norge 1808 eller 1814 ska ha smugglat krut till Norge. Och att det var ifrån vinsten av de affärerna som han kunde köpa Alkvettern Herrgård 1812, de uppgifterna har man dock inte kunnat bekräfta.

En annan skröna om Patron Nils Mitander är att han ska ha utgjort förebild för den elaka brukspatronen Sintram Fors i Gösta Berlings saga. Hur vida det stämmer eller ej vet nog dock bara Selma Lagerlöf.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer