Innehållsförteckning

Har du någon gång besökt de trolska skogarna och gamla gruvgångarna i Bergslagen? Om inte så är det någon vi varmt rekommenderar dig att göra under 2022.

När jag vandrade i de gamla skogarna och bland de gamla gruvorna i Bergslagen så kändes det som jag helt plötsligt var mitt i ett avsnitt av den gamla SVT-serien och Kristallenvinnaren från 2015 ’Jordskott’ och kanske kommer jag snart springa på Muns där inne i gruvgångarna?

Men nej, någon Muns har jag aldrig mött i Bergslagens skogar, gruvor eller kalkbrott. Däremot har jag mött mycket fin natur och gamla bruksmiljöer och i detta inlägg kommer jag att lista några av mina absoluta favoritplatser att besöka i det magiskt vackra Bergslagen.

Tilas Stoll

Under våren 2016 fick Tilas Stoll ett ordentligt uppsving med upptäckare från hela världen på besök tack vare ett Facebook-inlägg där den gamla rocklegendaren Alice Cooper skrev att han mer än gärna skulle vilja vandra i gruvorna vid Tilas Stoll. Och jag förstår honom, det är en väldigt fascinerande upplevelse att få träda in i den gamla gruvan som mer eller mindre tagits över av naturen.

När jag besökte Tilas Stoll i juni 2020 var det en varm sommardag då solen stod högt på en molnfri himmel men när man hukar sig för att vandra in i den smala stollgången så möts man ändå av bergets svalkande kyla som slår mot ansiktet, det becksvarta mörkret och en doft av fukt.

Det är lågt i tak och dedär 25 meter man ska gå känns betydligt längre än så när man promenerar genom stollgången. Men har man väl lyckats trotsa sina eventuella rädslor för mörker och trånga utrymmen så får man en väldigt vacker och naturskön belöning när man slutligen når det gamla brytrummet som nu naturens krafter tagit över och skapat en riktigt trolsk miljö.

Värt en avstickare

Befinner du dig vid Tilas Stoll och vill uppleva mer av Bergslagen och kanske även förtära en god bit mat? Då kan jag rekommendera att göra en avstickare till Big Hill Lodge som ligger 8 km därifrån.

Åk upp på väg 26 in mot Filipstad och ta sedan av till höger där restaurangens skylt sitter.

Big Hill Lodge är en restaurang som serverar en meny inspirerad av naturen. Från restaurangens uteservering har du en riktigt fin utsikt ner mot Filipstad och väljer du att besöka utkikstornet som ligger bredvid restaurangen kan du räkna med en milsvid utsikt över Bergslagens landskap och skogar.  Vill du veta mer om Big Hill Lodge? Ta en titt på denna länk.

Klackbergs gruvfält och den blå grottan

På Klackberg har man en lång historia av att bryta järn, redan på 1300-talet ska man ha börjat bryta järnmalm och limsten i berget längst med sjön Norens västra strand.

Idag har Klackbergs gruvfält ett naturreservat där kultur, historia och natur möts i harmoni på ett spännande och lärorikt sätt. Mina favoritplatser att besöka på Klackbergs gruvfält är den vattenfyllda Storgruvan med sin hängbro och tunnel genom berget. Ståendes på hängbron över det turkosa vattnet en solig sommardag är en minst sagt vacker syn.

Storgruvan till trots så är dock den allra mest spännande, välbesökta och omskrivna platsen på Klackbergs gruvfält ändå den Blå grottan. Men låt inte namnet lura dig, den Blå grottan är faktiskt inte en grotta utan en gruvort(tunnel).

Den Blå grottan har skapats genom så kallad tillmakning som innebär att man eldat med ved vid bergssidorna för att göra berget sprött och lättbrutet. Tillmakningen har skapat släta och mjukt rundade bergssidor som gör tunneln väldigt grottlik.

Blå grottan räknas som ett av Västmanlands sju underverk och är en otroligt vacker plats att besöka med viss mystik i dess skönhet.   

Värt en avstickare

Ska du besöka Klackbergs gruvfält så rekommenderar jag varmt en liten avstickare till det idylliska lilla samhället Ängelsberg i Fagersta kommun. Från Klackbergs gruvfält är det 21 km till Ängelsberg och du färdas längst med väg 256 i sydostlig riktning innan du i Hästbäck tar av åt höger mot Ängelsberg.

I Ängelsberg möts du att vacker arkitektur och massvis av industrihistoria. Ängelsberg är bebyggt av arkitektritade hus, de flesta tornbeprydda från förra sekelskiftet. Här hittar du även världsarvet Engelbergs bruk och dessutom det världens äldsta oljeraffinaderi ute på Oljeön, dit du kan ta dig med färjan Petrolia.

Ett fantastiskt stopp längst med Bergslagsleden – Limstensgruvorna

Limstensgruvorna i Tryggeboda, strax en mil norr om Mullhyttan i Närke, är en minst sagt fascinerande plats att besöka. Här i Kilsbergens sydligaste del så finns, mitt i gammelskogen, flera öppna kalkstensbrott med väggar upp emot 12 meter höga.

Direkt efter att du börjat vandra från parkeringen in i gammelskogen så kommer du kunna se öppna kalkstensbrott längst den högra sidan av vägen och ger man det drygt 1,5 km promenad längst den skyltade stigen så når man tillslut en gammal gruva som det är möjligt att vandra in i.

Du får då möjligheten att vandra på med gammal träspång in i den gamla gruvöppningen vars väggar numera är vacker mossbeklädda.

Att vandra in i gruvan är en spännande upplevelse. Även när solen står som högst och starkast på himlen så möts man av en kylig luft, likt den i Tilas Stoll, och det är väldigt vackert att se hur mossar och lavar har börjat bekläda väggarna. Väl framme vid gruvöppningen möts man av ett mäktigt valv och inne i gruvan har man idag lagt trätrall och dessutom ställt ut en bänk och en liten grillplats här. På valvets väggar kan man även se inristningar från gamla gruvarbetare.

Vid entrén till gruvan möts man av en släde fylld med kalksten, i slädar likt denna drogs kalkstenen över skogen till Degerfors. Dit fraktade man kalkstenen med häst och släde i slutet av 1800-talet för att använda den i masugnarna i samband med järnframställning.

Bergslagens häftigaste badplats? Uskavi kalkbrott

I det vackra Bergslagslandskapet runt om sjön Usken finns den underbara badpärlan Uskavi kalkbrott. Här bjuder klipporna och det turkosa vattnet på en riktig lagunkänsla.

Vattnet är så klart att man kan se aborrarna stimma i vattnet från de höga klipporna och inramningen av klippväggar och tallskog gör att det blir en riktig gryta här när solen steker på. För den som inte vill bada ifrån höga klippor finns det även en liten sandstrand precis när man kommer fram till kalkbrottet från parkeringen.

För att ta sig ut till Uskavi kalkbrott kommer du även färdas längst med turistvägen ”Tre sjöars väg” och den slingriga vägen kommer bjuda på många fina vyer över sjöar, slätt och skogshöjder. En miljö typisk för det vackra Bergslagen.

Värt en avstickare

Planerar du en resa till Bergslagen för att bada i Uskavi kalkbrott så ta dig även tid för att göra en avstickare till Trästaden Nora. Nora ligger 16 km söder om Uskavi kalkbrott och här kan du strosa runt i den fina gamla trästaden, äta dagsfärsk glass på Noraglass eller varför inte besöka Maria Langs deckarvagn nere vid järnvägsstationen. Visste du att Nora är en förlaga till Maria Langs fiktiva stad Skoga?

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen