Innehållsförteckning

Det känns nästan lite overkligt att den står där, Hansanstaden mitt i Skåne, som för bara 25 år sedan inte ens fanns. Bostadsområdet Jakriborg i skånska Hjärup, ett par kilometer söder om Lund, är ett fascinerande exempel på hur ett drygt 20 år gammalt bostadsområde har kunnat bli lite av en turistattraktion.

Färgglada och spetsiga gavelhus

Jakriborgs arkitektur består till stor del av färgglada och spetsiga gavelhus innanför en ringmur, vilken fungerar som bullerskydd mot tågbanan, som för tankarna till städer som Gdansk och Lübeck. Jag upplever Jakriborg som ett väldigt intressant koncept att jämföra med andra andra nya bostadsområden som byggts i Sverige under 2000-talet.

Idag finns det ungefär 400 hyreslägenheter i Jakriborg och man låter medvetet området att växa i långsam takt för att hinna parera eventuella problem som kan uppstå i byggnationerna.

Bakgrunden till Jakriborg

Jakriborg är ritat av arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson på uppdrag av fastighetsbolaget Jakri AB, som sköter om och äger fastigheterna. Jakri AB grundades 1983 av bröderna Jan och Krister Berggren. 1997 fick bolaget sitt första bygglov för Jakriborg beviljat och 1999 kunde den första inflytten i området ske.

Vad kan man göra i Jakriborg som turist?

Jakriborg är egentligen bara ett bostadsområde i en väldigt speciell arkitektonisk stil vilket gör att det en vanlig dag inte finns så mycket mer att göra i Jakriborg än att beskåda dess intressanta arkitektur. Fik och restauranger finns dock, om man önskar sig en matbit i den vackra miljön.

Tidigare har det bland annat arrangerats en väldigt populär julmarknad i Jakriborg som med omgivningen lätt för tankarna till tyska julmarknader.

Jakriborg

Även om utbudet av aktiviteter i Jakriborg är begränsat så har jag ändå valt att skriva om denna spännande plats på grund av den i nybyggnationer väldigt unika arkitekturen och för att jag tycker Jakriborg är ett väldigt spännande expriment för hur man kan ta inspiration från äldre kultur och bygga nya och unika bostadsområden i Sverige. Något som borde vara högaktuellt under tider då vi står inför ett väldigt stort behov av nya bostäder. Därav tycker jag ett besök i Jakriborg kan visa på något annat, ett annat sätt att bygga bostadsområden helt enkelt.

Förutom inspiration till framtida bostadsbyggnader kan man även låta Jakriborg fungera som ett resemål där fantasin kan få ta överhanden och man kan ju alltid låtsa att man befinner sig i en genuin gammal Hansanstad där dessa byggnader har stått allt sedan medeltiden med sin beskyddande ringmur.

Snabbfakta om Jakriborg

Hur många bor i Jakriborg?

Det bor omkring 900 personer i Jakriborg. Bostadsbyggarna bakom projektet har redan från början önskat en tillväxt i lugn takt, vilket gjort att det idag inte bor mer än 900 personer i Jakriborg.

När byggdes Jakriborg?

Jakriborg började byggas under slutet av 90-talet, närmare bestämt 1998 och de första invånarna flyttade in 1999.

Var ligger Jakriborg?

Jakriborg ligger i Hjärup i Staffanstorps kommun mellan Malmö och Lund i Skåne.

Finns det någon restaurang i Jakriborg?

Ja, i Jakriborg finns Hjärups Cafeteria & Lunchrestaurang där du kan avnjuta en lunch eller lättare fika och samtidigt beskåda de vackra och färgglada byggnaderna i Jakriborg.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen