Innehållsförteckning

Tullgarns slott är ett populärt kungligt utflyktsmål som ligger nära Trosa i Sörmland, längst med Utflyktsvägen, och erbjuder besökare en unik upplevelse av svenskt kulturarv och arkitektur. Slottet, som byggdes på 1720-talet, är en kombination av rokoko, gustaviansk och viktoriansk stil, och anses ha en av Sveriges finaste inredningar. Det tjänade som sommarresidens för kung Gustaf V och drottning Victoria vilket har bidragit till slottets rika historia.

tullgarns slott

Slottsparken på Tullgarns slott är känd för sina lindar och alléer vilket gör den till en utmärkt plats för picknick och njutning av naturen. Utöver den vackra parken kan besökare även delta i guidade visningar där de får höra om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och bevarade inredning. Visningarna är ungefär 45 minuter långa och ingår i entrébiljetten, med gratis inträde för barn under 7 år.

Historia och Bakgrund

tullgarns slott

Tullgarns slott är ett kungligt sommarpalats beläget i Södermanlands län, söder om Stockholm, Sverige. Det nuvarande slottet byggdes under 1720-talet och erbjuder en blandning av rokoko, gustaviansk och viktoriansk stil. Tullgarns slotts inredning anses vara en av Sveriges finaste, vilket gör det till en populär sevärdhet för besökare.

Även om det nuvarande slottet byggdes under 1720-talet så har det på platsen funnits ett kungligt slott ända sedan 1500-talet. Det nuvarande slottet byggdes på uppdrag av riksrådet Magnus Julius De la Gardie och stod klart 1727. Den franske arkitekten J.G. Destain ansvarade för dess utformning.

tullgarns slott

Slottet är idag en del av de Kungliga slotten i Sverige som inkluderar 10 andra slott som exempelvis Gripsholms slott och Drottningholms slott.

Fler besöksmål i närheten

I samband med din resa till Tullgarn slott kan vi varmt rekommendera att även göra ett stopp i det fantastiska Stendörren Naturreservat där du kan uppleva den vackra skärgården till fots.

 

 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen