Tännforsen – Sveriges största vattenfall!

" Sveriges största vattenfall Tännforsen i hjärtat av Jämtlandsfjällen är värt ett besök oavsett årstid. Utforska detta naturliga underverk och upplev det bästa av naturens skönhet! "

Innehållsförteckning

Välkommen till Tännforsen – en naturskön pärla mitt i Jämtlandsfjällen! Det mäktiga vattenfallet ligger vid foten av Ottfjället och är en av Sveriges mest besökta vattenfall. Med en höjd på 32 meter är detta vattenfall det högsta i Sverige och är ett måste att besöka för alla som älskar naturen.

Var ligger Tännforsen?

Tännforsen ligger i närheten av Åre och är lättillgängligt med bil. Parkeringen ligger bara ett stenkast från vattenfallet och det finns gott om plats att parkera. En kort promenad på en väl upptrampad stig leder dig till vattenfallet där du kan höra det mäktiga bruset av vattnet. Här möts du av en fantastisk utsikt över det höga vattenfallet, omgiven av gröna skogar och fjäll.

Besöka Tännforsen sommartid

Att besöka Tännforsen under sommaren är en unik upplevelse. Då kan du njuta av den grönskande naturen runtomkring och ta en promenad längs med de många stigarna i området. Varför inte ta med en picknickkorg och stanna till vid en av de många bänkarna längs med stigarna för att njuta av utsikten och avkopplingen. Här kan du även fiska i någon av de närliggande sjöarna, ta en cykeltur eller vandra på någon av de många leder som finns i området. Det finns också möjlighet att boka guidade turer för att uppleva Tännforsen på ett annorlunda sätt. Kanske är du sugen på att testa på forsränning eller att vandra upp till Ottfjället för att få en ännu bättre utsikt över området.

Bild på ett stort vattenfall

Tännforsen i vintertid

Under vintern förvandlas Tännforsen till en vacker isformation och är ett populärt utflyktsmål för skidåkare och snöskotrar. Det finns flera spår att åka längdskidor på och området runt Tännforsen är känt för att ha några av de bästa skidspåren i hela Jämtland. För de som är mer äventyrslystna finns möjlighet att prova på hundspann, snöskovandring eller att ge sig ut på en skoterutflykt. Här finns även möjlighet att ta del av olika vinteraktiviteter som snöskulptering och snöbad.

Tännforsen turiststation

Alldeles intill parkeringen vid Tännforsen ligger Tännforsens turiststation. Här finns det nio ställplatser med elektricitet för husbilar samt ett servicehus med toaletter och dusch. Här finns även möjlighet att ladda din elbil.
Förutom på ställplatserna är det dock förbjudet att campa eller göra upp eld i området kring Tännforsen.

Tännforsen

Att tänka på innan du besöker Tännforsen

Innan du ger dig iväg på din utflykt i Tännforsen är det bra att tänka på några praktiska saker. För det första är det viktigt att klä sig rätt oavsett årstid. Under vintern kan det vara mycket kallt och det är viktigt att ha varma kläder, vattentäta skor och handskar. Under sommaren kan det vara väldigt soligt och varmt så det är också viktigt att ta med solskydd och vattenflaska.

För det andra är det viktigt att respektera naturen och inte störa djurlivet. Håll dig på markerade stigar och plocka inte upp blommor eller bryt kvistar från träden. Se också till att ta med dig allt skräp så att naturen hålls ren och vacker.

Tännforsen

Tännforsens historia

Tännforsen har en rik historia som sträcker sig tillbaka till istiden för över 10 000 år sedan. Under istiden var området täckt av is som smälte och skapade stora floder och vattenfall, inklusive Tännforsen. Tännforsen har också varit en viktig plats för samisk kultur och handel sedan länge. Under medeltiden användes Tännforsen som en mötesplats för handelsmän från Norge, Sverige och Finland. På 1800-talet började Tännforsen att bli en populär turistattraktion och besöktes av kungligheter och turister från hela Europa. Idag är Tännforsen en av de mest besökta platserna i Sverige och en populär destination för naturälskare och äventyrare från hela världen.

Tännforsen

Sammanfattning

Tännforsen är ett fantastiskt resmål för alla som älskar naturen och äventyret. Oavsett om du besöker platsen under sommaren eller vintern finns det alltid något att uppleva. Med sitt mäktiga vattenfall, omgivande skogar och fjäll kan du verkligen uppleva den bästa naturen som Jämtland har att erbjuda.

Så vad väntar du på? Ta på dig dina vandringskängor eller skidstövlar och ge dig iväg mot Tännforsen. Upplev naturen på nära håll och skapa minnen för livet. Glöm inte att ta med kameran för att fånga de vackra vyerna och deltag i sociala medier med hashtaggen #Tännforsen för att inspirera andra att besöka denna natursköna pärla.

I samband med att ni besöker Tännforsen kan vi även rekommendera ett besök på Ristafallet som ligger endast fyra mil därifrån.

Bild på Tännforsens vattenfall

 

Tännforsen FAQ

Hur högt är vattenfallet Tännforsen och hur lätt är det att besöka?

Tännforsen är 32 meter högt, vilket gör det till Sveriges högsta vattenfall. Det är relativt lätt att besöka då det ligger nära Åre och parkeringen är bara en kort promenad från vattenfallet.

Finns det ställplatser för husbil vid Tännforsen?

Det finns totalt nio ställplatser med el för husbilar vid Tännforsen. Det finns även ett servicehus med toalett och dusch. Det går dock inte att tömma gråvatten eller svartvatten vid Tännforsen.

När är den bästa tiden på året att besöka Tännforsen?

Det beror på vilken typ av aktivitet du är intresserad av. Under sommaren är det bäst för vandring, fiske och cykling, medan vintern är bättre för skidåkning och snöaktiviteter. Vattenfallet är också imponerande att besöka under våren när snön smälter och vattnet är högt.

Går det att ladda sin elbil vid Tännforsen?

Ja, det finns möjlighet att ladda sin elbil vid Tännforsens turiststation.

Finns det några guidade turer eller utflykter man kan ta del av vid Tännforsen?

Ja, det finns flera företag som erbjuder guidade turer och utflykter vid Tännforsen. Du kan boka forsränning, hundspann, snöskovandringar och andra äventyrliga utflykter.

Vad är den närmaste staden eller byn där man kan hitta boende och restauranger i närheten av Tännforsen?

Åre är den närmaste staden och ligger bara en kort bilresa bort. Det finns många boendealternativ i Åre, från hotell till stugor och lägenheter. Det finns också flera restauranger och kaféer i närheten av Tännforsen, samt i Åre.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen