" Ristafallet är ett av Sveriges största och vackraste vattenfall. Vattenfallet ligger lättillgängligt längst med E14. "

Innehållsförteckning

17km öster om Åre hittar ni Ristafallet, det är ett av Sveriges största vattenfall och har en bredd på drygt 50 meter och en fallhöjd på 14 meter. Ristafallet är dessutom väldigt lätt att ta sig till och i närheten finns såväl camping som ett café där du kan köpa en lättare lunch.

Hur tar man sig till Ristafallet?

Ristafallet ligger i närheten av E14 mellan Undersåker och Järpen. Sväng av E14 i Hålland in till Ristafallets Camping. Du kan parkera vid campingens café och därefter promenera genom campingområdet fram till Ristafallet.

Vad kännetecknar Ristafallet?

Ristafallet delas på mitten av en skogsbeklädd ö, vilket gör att man från vardera sida endast kan se ena sidan av fallet. Kommer du från campingen på den norra sidan om fallet kommer du alltså endast kunna se den norra halvan av Ristafallet.

Ristafallet Åre Jämtland

Ristafallet i Ronja Rövardotter

Ristafallet är även känt som inspelningsplats för Ronja Rövardotter, där det fick gestalta Glupafallet. Den kända scenen där Ronja och Birk räddar sig fast vid en björk för att tillslut ta sig in till strandkanten är även den inspelad i området kring Ristafallet.

Vandra vid Ristafallet

Ristafallet är en trevlig dagstur för dig som vill vandra längst med Indalsälvens södra strand. Ristafallsrundan är en lätt vandringsled som sträcker sig 4,5 km mellan Hållands träbro i väst och Mobron vid Undersåkers kyrka i öst. Längst med stigen kommer du kunna beskåda det vackra vattenfallet och hitta ett flertal natursköna platser för att äta din matsäck eller bara njuta av naturens under.

Ristafallet Åre Jämtland

Fiske och djurliv vid Ristafallet

För sportfiskare finns det möjlighet att fiska båda uppströms och nedströms vid Ristafallet. I området lever även både uttrar och bävrar, så kom ihåg att visa hänsyn för dessa skydda djur när du besöker Ristafallet.

Mat och dryck vid Ristafallet

Intill vattenfallet, i anslutning till parkeringen och campingen, finns ett café som serverar lättare fika och luncher som exempelvis våfflor. Vid campingen finns även en lekpark för de barn som behöver få göra av med lite extra energi under besöket vid Ristafallet.
Längst stigarna vid Ristfallet och Indalsälven finns även många natursköna platser att avnjuta en medtagen matsäck på.

Vill du besöka fler vattenfall i närheten? Då kan vi rekommendera närliggande Tännforsen – Sveriges största vattenfall!

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen