Vår guide till Världsarvet Höga Kusten

Innehållsförteckning

Höga Kusten har snabbt växt fram till en av Sveriges trendigaste destinationer de senaste åren. Sedan 2000 finns Höga Kusten med UNESCOs världsarvslista för naturobjekt och det är lätt att förstå varför!

Vad är Höga Kusten?

Höga Kusten är ett drygt 10 mil långt kustområde i Ångermanland mellan Härnösand i söder och Örnsköldsvik i norr. Några kända platser i Höga Kusten är bland annat Höga Kusten-bron, Skuleberget och Skuleskogens nationalpark.

Naturupplevelser i Höga Kusten

Höga Kusten är verkligen fullt av fantastiska platser och att oavsett hur många du väljer att lista så kommer det alltid kännas som att man har missat några riktiga guldkorn. I denna reseguide har vi valt att ta med nio besöksmål i Höga Kusten som vi själva har väldigt goda erfarenheter från att besöka.

Skuleberget

toppstugan på skuleberget

Skuleberget, mitt i Skuleskogens nationalpark, är Höga Kustens mest ikoniska plats. Dess branta klippvägg syns tydligen när man åker förbi från E4:an och här finns det fullt av aktiviteter för de aktiva. Du kan välja att vandra upp på Skulebergets topp för att njuta av de vackra vykortsvyerna eller äta en lättare lunch i Toppstugan. Vill du testa något mer utmanande än att vandra så finns det även möjlighet att klättra uppför berget med Via ferrata. Här erbjuds olika slingor av klättring som är anpassade för såväl nybörjaren som de mer vana klättrarna.

Skulegrottan

Skulegrottan

På den östra klippväggen av Skuleberget finns Skulegrottan, som även är kallad Rövargrottan och Kungsgrottan. Du kan ta dig till grottan via toppstigen upp på Skuleberget. Det är en brant vandring där man har fått förstärka delar av stigen med trappor och stegar för att göra den framkomlig.Väl uppe i Skulegrottan kan du förvänta dig att svalkas av den kyla som pulserar ut ut berget och samtigt njuta av en storslagen utsikt över världsarvet.Namnet Rövargrottan ska enligt sägnen härstamma från att grottan var bebodd av plundrande rövare under 1600-talet.

Högakustenbron

Högakustenbron

Lika ikonisk för Höga Kusten som Skuleberget får vi säga att den ståtliga Högakustenbron är. Den vackra hängbron som leder E4an över Ångermanälven invigdes den första december 1997 av kung Carl XVI Gustav.Högakustenbron har blivit ett klassisk stopp för resenärer längst med E4an norröver och att svänga in vid Hotell Höga Kusten för att njuta av utsikten över ön och landskapet är ett trevligt avbrott i bilåkande längst med europavägen.

Getsvedjeberget

Getsvedjeberget

Getsvedjeberget brukar jag ofta kalla för Höga Kustens bästa selfiespot och det är nog ingen som säger emot mig där. På den så kallade ”Predikstolen” kan du ta väldigt Instagram-vänliga bilder samtidigt som du njuter av de fantastiska utsikterna som Getsvedjebergets topp erbjuder. Getsvedjeberget ligger öster om Skuleberget och det är väldigt lätt att hitta hit. Sväng bara av E4an mot Skulebergets havscamping och parkera på den stora grusparkeringen vid campingen. Därifrån finns det en stundvis brant stig som leder upp till bergets topp. Att ta sig upp på Getsvedjeberget går dock betydligt fortare än att ta sig till Skulebergets topp och passar därför utmärkt som en halvdagsaktivitet under sin resa i Höga Kusten.

Rotsidan

Rotsidan

Den fyra kilometer långa kuststräckan med vackert slipade diabashällar ramas in av fina kusttallar och är verkligen värt en besök. Naturreservatet Rotsidan är dessutom tillgänglighetsanpassat och är en perfekt plats att njuta av vågornas slag mot diabashällarna under en solig dag.

Vandra i Skuleskogens nationalpark

I Skuleskogens nationalpark möts berg, hav och gammelskog. Här vandrar du i en blandning av barrskog, berg och helt fantastiska vyer skapade av landshöjningen efter inlandsisen. Det finns mer än 30 kilometer vandringsleder i Skuleskogens nationalpark, så önskar du vandra i Höga Kusten så finns det minst sagt aktiviteter för ett par dagar.

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en 200 meter lång passage genom Slåttdalsberget. Passagen är 7 meter bred och dess väggar är 30 meter höga, det beskrivs som en minst sagt mäktig upplevelse att vandra genom berget på detta sätt. Slåttdalsskrevan når du enklast genom att vandra från Skuleskogens nationalparks Entre syd. Därifrån är det drygt 3 km vandring i kuperad terräng innan du slutligen når fram till den mäktiga passagen genom Slåttdalsberget.

Kultur och Historia i Höga Kusten

Bönhamn

Bönhamn

Charmiga Bönhamn är ett gammalt fiskeläge mitt i Höga Kusten. De faluröda fiskebodarna ligger tätt instill varandra i den lilla hamnen som skyddas väl av den för området typiska naturen. I Bönhamn får man lätt en känsla av att tiden stått still och det är väldigt rofyllt att vandra i området och njuta av de vackra sjöbodarna och den helt fantastiska naturen som omger Bönhamn.Idag finns det en gästhamn i Bönholm och härifrån går det även turbåtar ut till Högbonden.

Mannaminne

Mannaminne

Mannaminne är en form av friluftsmuseum där många olika kulturer möts. På området finns omkring 50 byggnader och du kan vandra omkring bland jordbruksmuseum, byråkratmuseum, sju spårvagnar, kinapaviljong, kustmuseum, stavkyrka, dragspelsmuseum, en tunnelbanevagn och hus från flera olika länder. Befinner du dig i Höga Kusten och vill bryta av de fantastiska naturupplevelserna med spännande kulturmöten så kan jag varmt rekommendera dig ett besök på Mannaminne.

Herrgårdsparken

Herrgårdsparken Köpmanholmen i Örnsköldsvik

Den vackra Herrgårdsparken på Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun är en väldigt trevlig plats för en kortare promenad eller picknick i världsarvet Höga Kusten. Herrgårdparken passar alldeles utmärkt för barnfamiljer, en del av parken heter nämligen ”Barnens värld”. Där kan du göra flera spännande upptäckter längst med promenadstigen som småfolk och stora troll.I parken finns även en konstutställning, önskebrunn och många rastplatser som är perfekta att avnjuta din picknick på.

Hemsö fästning

Djupt ner i berget på Hemsön, strax norr om Härnösand, byggdes under kalla kriget ett topphemligt militärt fort som skulle skydda Sverige vid attacker. Hemsö fästning skulle dessutom kunna klara av en atombomb, så hög var säkerheten här.Sedan 1989 är dock fästningen inaktiv och idag är det endast en turistattraktion kvar. Här kan man få guidade turer i fästningen och få se interiör, fordon och kanoner från det kalla krigets dagar.

Häxberget i Torsåker

Häxprocesserna är en oerhört mörk tid i vår mänskliga historia och i Torsåkers socken så dödades var femte kvinna. Totalt dömdes 71 personer till döden, varav 65 kvinnor, två män och fyra pojkar. Den stora avrättningen ägde rum 1 juni 1675 på det berg som idag kallas Häsberget eller Bålberget. Där halshöggs de dömda och brändes sedan på bål anklagade för häxeri och trolldom.

Idag finns det en minnessten på berget med texten ”Här brann häxbål 1675. Kvinnor dog, män dömde. Tidens tro drabbar människan.”

Du tar dig till Häxberget genom att vandra den 7,5 km långa Häxstigen från Torsåkers kyrka eller genom att parkera bilen vid bergets fot och vandra en 400 meter lång väg upp till bergets topp där minnesstenen finns.

Mat och Dryck i Höga Kusten

Mat & dryck är kanske inte det första man tänker på när man planerar en resa till Höga Kusten. Men faktum är att både High Coast Whisky och Hernö Gin har sina destillerier belägna i Höga Kusten. Båda destillerierna går att besöka för såväl visningar som provningar. Så gillar du whisky eller gin kan vi varmt rekommendera ett besök till något av Höga Kustens stora destillerier.High Coast Whisky erbjuder även ställplatser för husbil och husvagn samt tältplatser med utsikt över Ångermanlandsälven.Ett annat spännande besöksmål för den matintresserade är Mjälloms tunnbrödsbageri som ligger i Ullånger, mitt i Höga Kusten. Mjälloms tunnbröd är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri och här kan du bland annat få gå en kurs i tunnbrödsbageri i deras bagarstuga. Du kan även besöka deras delikatessbutik Butik 1923, där du kan köpa alla sorters tunnbröd samt delikatesser från närområdet. Här går det även under vissa kvällar äta en utefter årstiden anpassad avsmakningsmeny.Vad gäller restaurangutbudet i Höga Kusten så finns det dock lite mer att önska, men vi har åtminstonde hittat en favoritrestaurang i Örnsköldsvik under våra resor till Höga Kusten och det är Mamma mia, som ligger centralt belägen i Örnsköldsvik och här serveras mat från det italienska köket. Vi har alltid fått förstklassig service och riktigt god mat när vi nesökt Mamma mia restaurang i Örnsköldsvik, så letar ni matställen i Ö-vik kan vi varmt rekommendera denna restaurang.

Boende i Höga Kusten

Hotell

Hotellutbudet i Höga Kusten är kanske inte helt optimalt och något destinationen överlag borde satsa på för att ta nästa steg är mer exklusiva och bra övernattningsmöjligheter. Vi vet dock att två stora projekt är på gång där bland annat Hernö Gin ska bygga ett stort koncepthotell i Härnösand och Sydkoreanska Sono Group tillsammans med Junsele Wilderness ska bygga ett nytt hotell i Höga Kusten.Det är dock troligen först 2024 som man kan njuta av dessa nya hotell dock.Av de hotellen som finns på destinationen idag så har vi testat att bo på tre av dem. Elite Hotel Örnsköldsvik, First Hotel Härnösand och Focus Hotel i Örnsköldsvik.

Elite Hotel Örnsköldsvik är ett modernt hotell beläget vid hamnen i Ö-vik och som invigdes 2013, så det är fortfarande relativt nybyggt. Det här är det bästa av de hotellen vi bott på i Höga Kusten och du kan räkna med fina hotellrum och ett centralt läge med närhet till centrala Örnsköldsvik. First Hotel i Härnösand är fullt godkänt men sticker inte ut på något sätt och Focus Hotel i Örnsköldsvik upplever vi som mer av ett budgetalternativ till de två andra hotellen.

Ställplatser

Höga Kusten är fullt av ställplatser och vi rekommenderar dig att ta en titt på denna lista för att hitta den som passar dig bäst. Några exempel på bra ställplatser är gratisplatsen vid Höga Kusten Hotell, ställplatserna vid High Coast Whisky och Skulebergets Havscamping.

Vad kan man göra i Höga Kusten vid dåligt väder?

Höga Kusten är främst en destination för utomhusaktiviteter och friluftsliv, men vill du spendera dagen inomhus vid dåligt väder så finns det ett par alternativt. Du kan antingen åka till Härnösand för en liten museumsafari eller varför inte ta en heldag på Paradiset Bad & Spa i Örnsköldsvik.

De museum som finns att besöka i Härnösand är främst Västernorrlands Museum, Härnösands bilmuseum och Härnösands Fritidsbåtsmuseum.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen