Innehållsförteckning

På det klassiska och fyrstjärniga hotellet Bofors hotell har sedan ett decennium tillbaka även allmänheten nu möjligheten till en fantastisk vistelse i ståtliga miljöer i italiensk villastil som verkligen andas historia, affärshemligheter och status.

Den nuvarande hotellbyggnaden är den tredje hotellbyggnaden i AB Bofors historia och byggdes 1930 med syfte att imponera på internationella kunder. Helt anpassad för viktiga möten och representation på absolut högsta nivå.

Hotellet går i italiensk villastil och är ritat av arkitekt Wilhelm van Eyck, som även inspirerats av art déco och tidig funkis. Från 2007 har hela hotellet renoverats varsamt i enlighet med arkitektens ursprungliga intentioner. Ett lyckat möte mellan 1930-tal och 2010-tal.

Under hotellets första 60 år var det en intern angelägenhet, uteslutande tillägnad AB Bofors gäster och högsta ledning. På den tiden fanns egen tvätt, florist, en stor stab av servis och kökspersonal. Under en period hade man ingen meny vid de viktiga middagarna, utan gästerna beställde det de ville ha och kocken och den månghövdade kökspersonalen stod redo att lösa önskemålen.

Under 1990-talet öppnades det välbevarade hotellet äntligen upp för företag och privatpersoner. Och för många har det blivit ett självklart val när de befinner sig i regionen. Det är idag Karlskogas internationella mötesplats.

En känsla av lyx

På Bofors Hotell kan du avnjuta din vistelse i hotellet historiska och vackra miljöer och njuta av restaurangens fina meny samt hotellets Champagne Lounge. Bakom huvudbyggnaden finns även tennisbanor och utomhus padelbanor om du önskar kombinera din vistelse med lite bollspel.

För den som vill besöka hotellet för konferens så finns hörsalen Stallet bredvid hotellet där det finns totalt 100 åskådarplatser.

Blandad kuriosa om det myomspunna hotellet

Följande stycke är lite spännande historiser och kuriosa om hotellet hämtad från dess hemsida.

En lyx som hotellet hade under en lång tid var att de alltid kunde få leverans av is oavsett årstid. På området fanns nämligen så kallade ”is-hus” cirka en kilometer från hotellet där stora isblock förvarades under sågspån. Därför kunde hotellet alltid få ny is när de behövde. Då kom speciella isutkörare med isen som sedan förvarades i isskåp. Detta var inte bara för hotellet utan en lyx för alla boende i området.

På 30-talet, innan Andra Världskriget bröt ut, kom en grupp från Persien till Bofors. De bodde här en lång tid och männen kom in i det svenska samhället. En av dem blev förälskad i en svensk tjej, som han ville gifta sig med. Han gick därför till sin chef, generalen, för att be om lov att få stanna i Sverige och börja arbeta i Bofors. Svaret han fick var att hans familj i hemlandet inte skulle få något mer apanage om han valde kärleken i Sverige och det resulterade i att mannen dränkte sig i forsen. Man hittade honom i gallret vid kraftstationen. Mannen begravdes på Skogskyrkogården i Karlskoga och än i dag kan man se färska blommor på hans grav, ingen vet dock vem det är som sätter dit blommorna. Många Karlskogatjejer åkte med argentinare och colombianer till deras hemland tack vare kärleken och flera av dem finns kvar där.

Mellan huvudkontoret och hotellet ställdes en gigantisk gran upp varje år lagom till jul. Där hade man sedan traditionsenlig julgransplundring med levande musik för alla barn på 40–50-talet. Då fick barnen dansa och hotellet hade gjort i ordning en påse med olika godsaker. Man släckte även ner på området, tände massor med marschaller och tomten kom på besök. Det var över lag väldigt många sociala aktiviteter på området förr om åren. Till exempel kom Bofors Musikkår den 1 maj varje år och spelade och då samlades människor för att lyssna till musiken.

En del av kökspersonalen på hotellet har varit svenska mästare inom sin genre. Personalen har alltid varit viktig för hotellet och man har satsat på att få in rätt anställda. Under åren har det varit mycket hierarki och indelningar men så är det inte alls i dag. I och med den hierarki som rådde var det många som inte alltid hade det så lätt.

Hotellet har en väldigt anrik historia med många anekdoter och kända gäster.

Tidigare hotellbyggnad

I närheten av Bofors Hotell finns idag den byggnaden som heter Mässen och som på senare år har inhyst restaurangverksamhet. Mässen var AB Bofors andra hotell, det som fungerade som hotell fram till den nuvarande byggnaden stod klar 1930.

En bild av Mässen, som ligger ett stenkast från Bofors Hotell

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen