Brevens bruk – en riktig brukspärla i sydöstra Närke

Innehållsförteckning

Brevens bruk är en småort i sydöstra Närke där det finns en väldigt fint bevarad bruksmiljö med herrgård från 1700-talet, brukskyrka och bruksmuseum från det gamla järnbruket på orten som grundades 1676 och var aktivt fram till 1980-talet.

Trivs du med att strosa runt i välbevarande bruksmiljöer så är verkligen Brevens bruk platsen för dig!

Brevens bruks historia

Brevens bruk har anor hela vägen tillbaka till medeltiden då ”Brevens gård” omnämns som en gåva till Riseberga kloster.

1676 fick Claes Rålamb tillstånd att uppföra en järnbruksrörelse på området och han anlade då bland annat en stångjärnssmedja med hammare. En anledning till att Rålamb fick tillstånd att starta järnbruksrörelsen var den rika mängden av skog som finns runt Brevens bruk. Staten hade under slutet av 1600-talet en plan att flytta järnhanteringen till platser utanför Bergslagen på grund av skogsbristen inom det Bergslagen. Brevens bruk ansågs ha goda naturliga förutsättningarna för järnbruksverksamhet med en god tillgång på vattenkraft och den stora tillgången på skog.

Under 1700-talet, när priset på stångjärn steg, blev det lönsamt för Brevens bruk att även börja malm från mer avlägsna platser och man började då frakta malm från Utö i Stockholm skärgård. Man fraktade malmen på pråmar över Mälaren och Hjälmaren vidare till Brevens Bruk.

Brevens bruks storhetstid kom sedan under 1800-talet då en ny masugn, rostugn och en mekanisk verkstad byggdes.

Efter första världskriget gick dock priserna på järn ner kraftig och verksamheten började avvecklas successivt. Man hade dock kvar en gjuteriverksamhet ända fram till 1986.

Idag består Brevens bruk ABs verksamhet främst av skogsbruk, jordbruk och fastighetsförvaltning.

Vad kan man göra i Brevens bruk som turist?

Varför ska man då besöka Brevens bruk som turist? Har man ett intresse för kulturhistoria och gillar att uppleva gamla bruksmiljöer så är Brevens bruk ett måste att ha med på sin bucket-list. Det är svårt att hitta ett bättre bevarat exempel på den gamla svenska brukstraditionen än Brevens bruk, området är bevarat i mer eller mindre sitt ursprungliga skick.

Att vandra genom Brevens bruk är på sätt och viss som att vandra genom historien och alla de välbevarade gula byggnaderna från 1700 och 1800-talet är verkligen en fröjd för mitt kulturhistoriskt intresserade öga.

I området kring Brevens bruk finns en väldigt stor dovhjortstam idag, jag har nog aldrig tidigare i mitt liv sett så många dovhjortar på en och samma plats som vid ängarna strax utanför Brevens bruk.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen