Innehållsförteckning

Tuggenområdet är en stor del i Bofors industrihistoria. Här finns Bofors skjutbana från 1886 som Alfred Nobel använde för krutprov och testskjutning av Bofors kanoner.

Här finns även körbanan från 1922 som användes för utprovning och tester av kanoner och ammunition.

På området finns också trätuggen från 1940 som under andra världskriget försåg Bofors och Björkborn med stora mängder flis för uppvärmning och bränsle till fabrikerna.

Tuggen Karlskoga
Körbanan för kanoner

Dramatiska olyckor som inträffat på platsen

En vårdag i april 1924 lekte fyra barn i 10-årsåldern i Tuggenområdet och hittade en granat som ingen trodde var skarp, det slutade i en tragisk olycka där samtliga fyra dog.

I februari 1902 inträffade en allvarlig sprängolycka vid ett test. Totalt omkom fem personer i olyckan, bland annat överingenjören och kanonverkstadens föreståndare, Arent Silfversparre. 

Guidade turer

Tuggenomårdet hade efter det slutade användas av AB Bofors under 1970-talet växt igen men sedan 2015 har Bofors luftvärnsförening rensat upp och tagit hand om områdets historiska värde för staden Karlskoga.

Bofors luftvärnsförening erbjuder varje tisdag 14:30 guidade turer över Tuggenområdet.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen