Tilas Stoll – vandra in i gruvgången!

" I östra Värmland finner du en av Bergslagens mest omtalade platser - Tilas Stoll. Den trolska gruvgången är både vacker och mystisk på samma gång. "

Innehållsförteckning

Bergslagen har en lång historia av gruvarbeten och i värmländska Persberg, strax en mil norr om Filipstad, finns halvön Högbergsfältet. Här har man brutit malm allt sedan 1700-talet och när gruvorna stängdes 1906 så hade man brutit hela 524.000 ton malm på Högbergsfältet.

Naturreservatet på Högbergsfältet erbjuder mycket, så läs gärna även vårt inlägg om Högbergsfältet. Det vi upplever som det allra mest spännande på platsen är dock fantastiska Tilas Stoll.

Trångt, smalt, kyligt och mörkt

Trångt, smalt, kyligt, en aning fuktigt och väldigt mörkt. Det låter kanske inte så lockade? Den junidagen vi valde att utforska Tilas Stoll så stod solen högt på en molnfri himmel och termometern visade på 25 grader, ändå möts man av en väldigt kylig luft och mörker i den 25 meter långa gravgången som Tilas Stoll är.

Det är “lågt i tak” och det gäller verkligen att se upp så man inte slår huvudet i den stenhårda bergsväggen som utgör tak i gruvgången, särskilt då den till och från varierar i höjd.

Trotsar man sina eventuella rädslor för trånga och mörka utrymmen och tar sig igenom de 25 meterna av gruvgång så kommer man ut till en fantastiskt brytrum inne i berget som med åren har förenats med naturen på en trolliskt sätt.

Uppsving tack vare Alice Cooper

Under våren 2016 fick Tilas Stoll ett fantastiskt uppsving med upptäckare från hela världen på besök tack vare ett Facebook-inlägg där den gamla rocklegendaren Alice Cooper skrev att han mer än gärna skulle vilja vandra i gruvorna vid Tilas Stoll. Och vi förstår honom, det är en väldigt fascinerande upplevelse att få träda in i den gamla gruvan som mer eller mindre tagits över av naturen.

Tilas Stoll Persberg Filipstad

 

Var ligger till Tilas Stoll?

Tilas Stoll ligger strax norr om den värmländska orten Filipstad. Följ väg 26 norrut från Filipstad och därefter svänger du höger när du ser skylten mot Högbergs naturreservat i Persberg. Därefter är det en kort sträcka på en smal grusväg innan du når parkeringen framme vid naturreservatet. Väl från parkeringen är det tydligt skyltat hur du tar dig fram till Tilas Stoll.

Tilas Stoll Högbergsfältet i Persberg, Filipstad

 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen