" Blå grottan är en sagolik del av Klackbergs gruvfält i Norberg och ett av Västmanslands sju underverk. När du vandrar in i gruvöppningen kommer du direkt känna hur bergets kyla möter dig och väl inne i ”grottan” så möts du av det vackert porlande blåa vattnet. "

Innehållsförteckning

Blå Grottan i Norberg – ett av Västmanlands sju underverk

Upptäck det mystiska underverket som döljer sig vid foten av Klackberg – den enigmatiska Blå Grottan! Det är en av Västmanlands sju underverk och en plats du absolut vill besöka. Fastän namnet får det att låta som en grotta, är den faktiskt en gruvort (en tunnel). Så häng med på en spännande resa genom historien och geologi, mitt i den vackra naturen.

blå grottan norberg

Klackberg är ett gigantiskt gruvfält som har brutit både järnmalm och kalksten (dolomit) sedan medeltiden. Det finns många gruvor, dagbrott och orter att utforska. Men det är Blå Grottan som verkligen stjäl showen med sitt anemon-blåa vatten. Det är tack vare den kalkrika berggrunden som vattnet får sin unika färg. Blå grottan visar tydligt hur det ser ut när stollgången drivits genom berget med hjälp av eld, så kallad tillmakning. Men vad är det som gömmer sig innanför tunneln?

Jo, det är Granrotsgruvan! Härifrån rinner vattnet ut och ner i grottan och skapar en magisk upplevelse. Klackbergs Gruvfält är idag ett naturreservat som har välbevarad kulturmiljö. Det finns slingrande stigar och broar att promenera längs och djupa gruvhål att utforska.

Var ligger Blå grottan?

Blå grottan ligger i Klackbergs gruvfält drygt 1,5 km väster om Norberg i Västmanland. Du kan parkera vid Klackbergs gruvfält och därefter finns det skyltade vandringsleder fram till den Blå grottan. Det tar inte många minuter att gå från parkeringen och vandringen sker på breda gångvägar av grus.

Blå grottan i norberg

 

 

 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen