Innehållsförteckning

Ute vid Vålösundet längst Vänerns i Kristinehamn står sedan midsommarafton 1965 den 15 meter höga betongskulpturen förställande Pablo Picassos hustru Jacqueline.

Hur hamnade denna skulptur i Kristinehamn?

Skulpturen är skapt av norske konstnären Carl Nesjar i samarbete med Pablo Picasso och den föreställer Picassos hustru Jacquelines ansikte.

Carl Nesjar försökte få placera skulpturen i sin norska hemstad Larvik, men de visade sig vara ointresserade av detta och av en slump träffade sedan Carl Nesjar den svenska Bengt Olson i Frankrike.

Bengt Olson gillade idén med stora Picassoskulpturer i betong och vände sig till sin födelseort till Kristinehamn för att pitcha in idén av en skulptur i den lilla hamnstaden längst Vänerns nordöstra kust.

Beslutsfattarna i Kristinehamns kommun insåg genast vilken möjlighet som hade öppnats för dem och insåg värdet av en Picassoskulptur i kommunen. Man satte ihop ett fotomontage med bilder på Strandudden och även folkmusik för att ge den rätta stämningen. Pablo Picasso gillade förslaget och godkände platsen den 7 juli 1964.

Drygt ett år senare, på midsommar 1965, invigdes Picassoskulpturen på Strandudden i Kristinehamn och allt sedan dess har skulpturen blivit ett av stadens viktigaste besöksmål och även en stor del i kommunens varumärkesbyggande.

Strandpromenad och caféer

Man tar sig ut till Picassoskulpturen genom att promenera, cykla eller åka bil längst den långa strandpromenaden i Kristinehamn skärgård och ute på udden kommer man mötas av flera caféer med möjlighet till allt ifrån räksmörgås till mjukglass. Detta är verkligen ett perfekt resemål för en dagsutflykt om du har vägarna förbi!

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen