Historia, Naturturism

Limstensgruvorna

Typ av aktivitet:
Gruva

Tidsåtgång:
1-2 timmar, 3-4 timmar

Årstid:
Vår, Sommar, Höst, Vinter

Passar barn i ålder:
0-5 år, 6-9 år, 10-13 år, 14+ år

Adress:
716 94 Mullhyttan

Beskrivning

Limstensgruvorna i Tryggeboda, strax en mil norr om Mullhyttan i Närke, är en minst sagt fascinerande plats att besöka. Här i Kilsbergens sydligaste del så finns det flera öppna kalkstensbrott med väggar upp emot 12 meter höga mitt i gammelskogen.

Direkt efter att man börjat vandra från parkeringen in i skogen så kommer man kunna se öppna kalkstensbrott längst den högra sidan av vägen och ger man det drygt 1,5 km promenad längst den uppskyltade stigen så når man tillslut en gruva som det är möjligt att vandra in i.

Vid entrén möts man av en släde fylld med kalksten, i slädar likt denna drogs kalkstenen över skogen till Degerfors. Dit fraktade man kalkstenen med häst och släde i slutet av 1800-talet för att använda den i masugnarna i samband med järnframställning. 

Att vandra in i gruvan är en spännande upplevelse. Även när solen står som högst och starkast på himmlen så möts man av en kyla i gruvan och det är väldigt vackert att se hur mossar och lavar har börjat bekläda väggarna. När man väl kommer fram till gruvöppningen möts man av ett mäktigt valv och inne i gruvan har man idag lagt trätrall och dessutom ställt ut en bänk och en liten grillplats här.

Denna vackra plats är verkligen värd ett besök!

Saknas
Saknas
716 94 Mullhyttan

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Scroll to Top