" Att besöka Limstensgruvorna, strax utanför Mullhyttan, är en fantastisk upplevelse längs med Bergslagsleden. "

Innehållsförteckning

Limstensgruvorna i Tryggeboda, strax en mil norr om Mullhyttan i Närke, är en minst sagt fascinerande plats att besöka. Här i Kilsbergens sydligaste del så finns det flera öppna kalkstensbrott med väggar upp emot 12 meter höga mitt i gammelskogen.

Direkt efter att man börjat vandra från parkeringen in i skogen så kommer man kunna se öppna kalkstensbrott längst den högra sidan av vägen och ger man det drygt 1,5 km promenad längst den uppskyltade stigen så når man tillslut en gruva som det är möjligt att vandra in i.

Limstensgruvornas Historia

Limstensgruvorna

Vid entrén möts man av en släde fylld med kalksten, i slädar likt denna drogs kalkstenen över skogen till Degerfors. Dit fraktade man kalkstenen med häst och släde i slutet av 1800-talet för att använda den i masugnarna i samband med järnframställning. På väggarna i gruvan kan du även se namn, inicialer och datum inristade från gruvarbetarna som arbetade här.

 limstensgruvorna

Vandra genom Limstensgruvorna

Att vandra in i gruvan är en spännande upplevelse. Även när solen står som högst och starkast på himmlen så möts man av en kyla i gruvan och det är väldigt vackert att se hur mossar och lavar har börjat bekläda väggarna. När man väl kommer fram till gruvöppningen möts man av ett mäktigt valv och inne i gruvan har man idag lagt trätrall och dessutom ställt ut en bänk och en liten grillplats här. Denna vackra plats är verkligen värd ett besök!

Limstensgruvorna 

Limstensgruvorna

 

Hur hittar jag till Limstensgruvorna?

Du hittar till Limstensgruvorna genom att åka till Tryggveboda och därefter följa skyltningen mot parkeringen. Skyltarna kan vara i ganska dåligt skick, så det gäller att vara uppmärksam. Det finns en mindre parkering att parkera bilen på och därefter är det en skyltad stig genom skogen för att ta dig fram till gruvorna.

 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen