Långe Jan – Fyren på Ölands Södra Udde

Innehållsförteckning

När du besöker Öland får du inte missa ett besök till Långe Jan, Sveriges högsta fyr som står stolt på Ölands södra udde. Fyren tändes för första gången den 1 november 1785 och dess imponerande höjd på 41,6 meter gör den till en ikonisk landmärke på ön. Med sina 197 trappsteg upp till toppen erbjuder Långe Jan en fantastisk utsikt över Östersjön och södra Öland, en upplevelse som är mycket uppskattad av både vuxna och barn.

Ligger inom Ottenby naturreservat, det omgivande området runt Långe Jan erbjuder inte bara en rik historia utan också en oslagbar naturupplevelse. Fyren ägs av Sjöfartsverket och bemannas av BirdLife Sverige, vilket gör platsen till en utmärkt destination för fågelskådare och naturälskare. Som besökare kan du utforska det vackra landskapet, de rika ekosystemen och njuta av de många sevärdheterna Öland har att erbjuda.

Det är därför Långe Jan är rankad som en av öns främsta sevärdheter enligt Tripadvisor. När du planerar din resa till Öland, tveka inte att lägga till ett besök till Långe Jan på din att-göra-lista. Det är en unik upplevelse som är värd att uppleva och en möjlighet att skapa oförglömliga minnen i en av Sveriges mest natursköna platser.

långe jan ölands södra udde

Långe Jan – Fyren på Ölands Södra Udde

Historia och Bakgrund

Långe Jan är Sveriges högsta fyr, belägen längst ner på Ölands södra udde. Med en höjd på 42 meter och 197 trappsteg upp till toppen, erbjuder den en överväldigande utsikt över Östersjön och södra Öland. Fyren tändes första gången den 1 november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år.

Din vistelse här är uppskattad av både vuxna och barn och rankas på Tripadvisor som en av öns främsta sevärdheter. Fyren ägs av Sjöfartsverket och bemannas av BirdLife Sverige. Långe Jan är ett byggnadsminne och ligger inom Ottenby naturreservat.

Långe Jans Syskon

Inte bara ön Öland har en ikonisk fyr. Dess syskon, Långe Erik, är en annan känd fyr i Sverige och står på Ölands nordliga udde. Tillsammans bildar Långe Jan och Långe Erik ett imponerande radarpar av fyrar som hjälper sjöfarten att navigera i Östersjön.

Under din vistelse på Öland är det rekommenderat att även besöka Långe Eriks fyr för att få en fullständig upplevelse av dessa historiska landmärken.

Fyrhuset och dess Konstruktion

Byggnadsdetaljer

Långe Jan är en fyr som först tändes den första november 1785 och ligger på Ölands södra udde. Fyren byggdes som en öppen stenkolsfyr och har en imponerande höjd. Ursprungligen var tornets höjd 60 alnar (cirka 36 meter), men det är idag förhöjt till 41,6 meter, vilket gör det till Sveriges högsta fyrtorn. Dess unika konstruktion innefattar en diameter av cirka 12 meter och 197 trappsteg upp till toppen.

Denna fyr har variationsrikt utseende, där det övre halvan av tornet är målat i vitt och nedre halvan i grått. Det ger en karakteristisk utsyn över landskapet och havet runtomkring.

långe jan ölands södra udde

Elektrifiering

Fyren upplevde en stor förändring under 1900-talet. År 1948 blev den elektrifierad, vilket innebar att man ersatte den tidigare stenkolsfyren med en elektrisk ljuskälla. Elektrifieringen underlättade driften av fyren och möjliggjorde en ljusstyrka på upp till 1 400 000 candela. Fyren avbemannades sedan 1980.

Lyshöjd och Lysvidd

Långe Jan har en imponerande lyshöjd och lysvidd som bidrar till dess rykte som en av Sveriges mest anmärkningsvärda fyrar. Lyshöjden uppgår till imponerande 48 meter över havet, vilket ger en utmärkt position för att hjälpa fartyg navigera i området. Lysvidden för denna fyr sträcker sig även över en lång distans, något som underlättar för sjöfarten kring Ölands södra udde.

Tack vare dess unika konstruktion och magnifika höjd har Långe Jan blivit ett statligt byggnadsminne sedan den 5 juni 2008. Dess närvaro och betydelse för sjöfarten är något som du som besökare kan uppskatta och beundra.

Besöka Långe Jan

långe jan ölands södra udde

När du besöker Ölands södra udde kan du njuta av den vackra naturen och se Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Här finns flera intressanta platser att besöka, som Naturum Ottenby, Ottenby Fågelstation och Restaurang Fågel Blå. Området erbjuder något för alla, oavsett om du är intresserad av natur, fåglar eller bara vill koppla av vid havet.

Naturum Ottenby

Naturum Ottenby är ett besökscenter som ger dig möjlighet att lära dig mer om områdets natur och historia. Här kan du njuta av storslagen utsikt över fågelreservatet, havet och Kalmarsund. Under vår- och sommarhalvåret erbjuds guidade turer där du kan lära dig mer om Ölands speciella natur och de eköända orter som finns i området. Detta är en perfekt aktivitet för hela familjen.

Ottenby Fågelstation

Om du är intresserad av fåglar bör du definitivt besöka Ottenby Fågelstation. Stationen bedriver forskning och övervakning av fågellivet, och besökare får möjlighet att se hur arbetet går till. Här kan du också få tips om de bästa platserna för fågelskådning i naturreservatet.

Restaurang Fågel Blå

Efter en dag ute i naturen kan du avsluta ditt besök på Restaurang Fågel Blå. Här serveras god mat i en avkopplande miljö, med utsikt över den vackra naturen. Detta är en perfekt plats för att njuta av en måltid, sitta ner och koppla av efter en dag full av upplevelser.

Tillgänglighet för Besökare

Området runt Långe Jan är anpassat för att vara tillgängligt för besökare med funktionsnedsättningar. Det finns rullstolsramper och hissar i naturum och spångar i naturreservatet som underlättar för rullstolsbundna besökare att ta sig fram. Parkeringar finns i närheten av naturum och fågelstationen för att underlätta för besökare som vill ta sig runt i området.

Njut av ditt besök vid Ölands södra udde och ta del av allt det spännande som Långe Jan och omgivningarna har att erbjuda.

 

Vanliga frågor

Var ligger Långe Jan?

Långe Jan är belägen på Ölands södra udde, en del av Öland, som är en av Sveriges öar.

Får man gå upp i fyren?

Ja, du har möjlighet att besöka och gå upp i fyren. Det är 197 trappsteg upp till toppen, och det ger dig en fantastisk utsikt över området.

Vad heter Ölands södra udde?

Ölands södra udde heter Ottenby, och det är platsen där Långe Jan-fyren ligger.

Vilka fakta finns om Långe Jan?

Långe Jan är Sveriges högsta fyrtorn med en höjd på 41,6 meter. Fyren tändes första gången den 1 november 1785, och den avbemannades 1980. Den är också en av de två ljusstarkaste fyrtoren i Sverige tillsammans med Kullen i Skåne.

Finns det en lampa i fyren?

Ja, det finns en lampa i Långe Jan-fyren. Faktum är att den är en av de två ljusstarkaste i Sverige, vilket gör den till en mycket viktig navigationspunkt för sjöfarten.

Vad heter fyren på Ölands norra udde?

Fyren på Ölands norra udde heter Långe Erik och den är belägen på Ölands norra udde, cirka 6 km norr om Byxelkrok.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen