Glimmingehus

Typ av aktivitet:
Medeltidsborg

Tidsåtgång:
Mindre än 1 timme, 1-2 timmar

Årstid:
Vår, Sommar, Höst, Vinter

Passar barn i ålder:
0-5 år, 6-9 år, 10-13 år, 14+ år

Adress:
Borgvägen 6, 276 56 Hammenhög

Beskrivning

Glimmingehus i Östra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg och är verkligen värd ett besök av alla som är intresserade av kultur och den svensk-danska historien.

Glimmingehus byggdes av den danska riddaren Jens Holgersen Ulfstand som 1480 utsågs till ’Kongens Lehnsmand’ över sydöstra Skåne, som på den tiden tillhörde Danmark.
1499 påbörjade han bygga Glimmingehus och tanken var att bygga en ointaglig försvarsborg där han skulle kunna skydda sin familj.
Enligt inskriften ovanför porten till Glimmingehus ska Jens Holgersen Ulfstand själv ha lagt den första grundstenen till byggnationen av Glimmingehus den 2 maj 1499.

Borgen innehåller många av 1500-talets klassiska försvarsverk som bröstvärn, falska dörrar, blindgångar, hål att hälla kokande tjära över inkräktare i, vallgravar, vindbryggor och andra påhittiga dödsfällor.
Allt med syfte att överraska angripare och skydda borgen mot anfall.
Borgen är 30 meter lång, 12 meter bred och nästan 26 meter hög.

Under det Skånska kriget 1676 beslutade Karl XI att riva slottet för att inte riskera att det föll i den danska kungens händer.
I ett första försök tvingade 20 skånska bönder att hjälpa till, men rivningsförsöket misslyckades.
Under det andra försöket skickades ytterligare 130 till Glimmingehus för att jämna det med marken, det försöket avbröts dock när en dansk-holländsk flotta siktades i Ystad.

072-702 59 90
glimmingehus@raa.se
Borgvägen 6, 276 56 Hammenhög

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Scroll to Top