" Glimmingehus är medeltidsborgen i Österlen. Nordens bäst bevarade medeltidsborg har stått emot ett flertal rivningsförsök genom åren. "

Innehållsförteckning

Glimmingehus i Östra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg och är verkligen värd ett besök av alla som är intresserade av kultur och den svensk-danska historien.

Vem byggde Glimmingehus?

Glimmingehus byggdes av den danska riddaren Jens Holgersen Ulfstand som 1480 utsågs till ’Kongens Lehnsmand’ över sydöstra Skåne, som på den tiden tillhörde Danmark.
1499 påbörjade han bygga Glimmingehus och tanken var att bygga en ointaglig försvarsborg där han skulle kunna skydda sin familj.
Enligt inskriften ovanför porten till Glimmingehus ska Jens Holgersen Ulfstand själv ha lagt den första grundstenen till byggnationen av Glimmingehus den 2 maj 1499.

Borgen innehåller många av 1500-talets klassiska försvarsverk som bröstvärn, falska dörrar, blindgångar, hål att hälla kokande tjära över inkräktare i, vallgravar, vindbryggor och andra påhittiga dödsfällor.
Allt med syfte att överraska angripare och skydda borgen mot anfall.
Borgen är 30 meter lång, 12 meter bred och nästan 26 meter hög.

Misslyckade rivningsförsök

Under det Skånska kriget 1676 beslutade Karl XI att riva slottet för att inte riskera att det föll i den danska kungens händer.
I ett första försök tvingade 20 skånska bönder att hjälpa till, men rivningsförsöket misslyckades.
Under det andra försöket skickades ytterligare 130 till Glimmingehus för att jämna det med marken, det försöket avbröts dock när en dansk-holländsk flotta siktades i Ystad.

glimmingehus

Vad kan man göra på Glimmingehus?

På Glimmingehus kan man få en spännande inblick i medeltiden. Det finns museum och guidade visningar av borgen. Man kan även få testa på att göra för medeltiden tidstypiska sysslor.

glimmingehus glimmingehus glimmingehus glimmingehus

Var ligger Glimmingehus?

Glimmingehus ligger på Österlen i Skåne. Den mäktiga medeltidsborgen ligger i Vallby socken i Simrishamns kommun. Glimmingehus är placerad drygt 12 kilometer sydväst om Simrishamns stadskärna.

glimmingehus

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen