" Ekenäs slott en plats för alla som är intresserade av historia, kultur och spänning. Här erbjuds du allt ifrån kulturhistoria till riddarspel och spökjakt. "

Innehållsförteckning

Ekenäs slott – en plats fylld med historia och spänning

 

Ekenäs slott är en vacker byggnad som ligger i Örtomta socken i Linköpings kommun. Slottet har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet och är idag ett privatägt museum och en välbesökt turistattraktion i Östergötland.

Ekenäs slott

Ekenäs slotts historia

Ekenäs slott byggdes ursprungligen på 1600-talet och har sedan dess genomgått en rad ombyggnader och renoveringar. Slottet har under krigstid använts som fästning och under andra världskriget användes slottet som högkvarter för militära beredskapsstyrkor.

Under 1900-talet genomgick slottet en omfattande renovering för att återställa det till dess forna glans. Dessa arbeten var viktiga för att bevara slottets historia och arkitektur, och gjorde det möjligt för turister och besökare att uppleva dess skönhet och rika historia.

Ekenäs slott

Riddarturneringar på Ekenäs slott

Ekenäs slott är också känt för sina årliga riddarturneringar. Dessa evenemang är ett populärt inslag i den lokala kulturen, och lockar besökare från hela landet. Turneringarna inkluderar hästsport, armborstskytte och svärddueller, och ger besökare en unik chans att uppleva den gamla medeltiden på ett verkligt och spännande sätt.

 

Ekenäs slotts Julmarknad

I jultider hålls en mycket populär och uppskattad julmarknad och hantverksmässa på Ekenäs slott. Det medeltida slottet kläs då i julskrud och ger en sagolik kuliss till julmarknaden. Detta är minst sagt en upplevelse som varje julälskare måste ta sig an.

Ekenäs slott

Ekenäs slott – ett spökslott

Ekenäs slott är också känt för sina rykten om spöken och andar. Det sägs att flera av slottets tidigare invånare fortfarande vandrar omkring i byggnaden och att man ibland kan höra mystiska ljud och se oexplicerliga saker. Dessa rykten har gjort slottet till en populär destination för spökjägare och andeforskare, som är angelägna om att upptäcka sanningen bakom dessa mystiska händelser.

Ett av de spöken som hemsöker slottet sägs vara den drängpojke som enligt sägnen ska ha blivit inmurad i ett källarrum efter att han hjälpt Greve Mauritz Vellingk att göra sig av med hemliga dokument. Det igenmurade rummet kallas idag för ”Nisses håla” och enligt berättelsen så ska slottet och dess ägare drabbas av en stor olycka om det igenmurade rummet öppnas upp.

Ett annat spöke är grevinnan Maria Klingspor som sägs besöka slottet den 2 maj varje år, då hennes make Philip har namnsdag. Enligt ögonvittnen ska hon då resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet där personalen måste ha förberett med kakor i hennes syrum.

 

Familjeaktiviteter på Ekenäs slott

Ekenäs slott är också en perfekt plats för familjer som söker en dag full av äventyr och upplevelser. Slottet har en rad aktiviteter och utbildningar för barn, inklusive skattjakter, barnvänliga riddarturneringar och kreativa verkstäder. Dessutom finns det en stor park och trädgård runt slottet, där familjer kan ta en promenad, picknick eller bara njuta av den vackra omgivningen.

Ekenäs slott

För dem som är intresserade av historia och arkitektur, finns det också guidade turer runt slottet. Dessa turer ger en unik inblick i slottets historia, arkitektur och kultur, och är en lärorik upplevelse för både vuxna och barn.

 

Bröllop och konferenser på Ekenäs slott

Ekenäs slott är också en populär plats för konferenser, bröllop och andra sociala evenemang. Slottet har en rad vackra lokaler, inklusive en stor bankettssal, en teater och en prunkfull trädgård, som gör det till en imponerande och oförglömlig plats för sådana tillställningar.

 

Slutord

Slutligen är Ekenäs slott en plats för alla som är intresserade av historia, kultur och spänning. Oavsett om du är en familj på utflykt, en historieälskare eller en spökjägare, kommer du garanterat att uppskatta allt som Ekenäs slott har att erbjuda. Så besök det idag och upplev en del av Sveriges rika historia och kultur på egen hand.

Vill du besöka fler slott i närheten? Då kan vi rekommendera ett besök på Vadstena Slott.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen