Brahehus – ruin med fantastisk utsikt

" Brahehus är en av Sveriges mest besökta ruiner och fornlämningar. Den ligger lättillgänglig längst med E4:an strax norr om Gränna och från ruinen har du en helt fantastisk utsikt över Vättern. "

Innehållsförteckning

Brahehus är en av Sveriges mest besökta ruiner och fornlämningar. Den ligger lättillgänglig längst med E4:an strax norr om Gränna och från ruinen har du en helt fantastisk utsikt över Vättern.

brahehus

Var ligger Brahehus? 

Ruinen av 1600-tals slottet Brahehus är svår att missa om man färdas längst E4:an några kilometer norr om Gränna.
Den ligger vacker längst Grännaberget med en helt fantastisk utsikt ut över Vättern, Visingsö och Gränna.
Reser du längst E4:an i sommar så rekommenderar jag varmt att stanna till vid rastplatsen Brahehus och ta del av den fascinerande ruinen och dess utsikt. Vid rastplatsen finns även restaurang och bensinstation.

Brahehus ligger på 270 meters höjd över havet och 180 meter över Vättern. Det är en av Sveriges största höjdskillnader mot en större sjö eller hav med utsikt över densamma.

När började Brahehus byggas?

Bygget av Brahehus påbörjades 1638 men det stod klart först 1651, detta på grund av svårigheter med att frakta byggnadsmaterial uppför berget.
Efter att Per Brahe dog 1680 dröjde det inte länge innan hans grevskap förlorades till kung Karl XI. Huset började därefter förfalla och 1708 förstördes Brahehus i en brandsvåda som börjat i byn Uppgränna och därefter letat sig uppför berget till Brahehus.

Vem bodde i Brahehus?

Brahehus var från början tänkt som änkesäte åt Per Brahes maka Kristina Katarina Stenbock. Hon avled dock 1650, ett år innan bygget stod klart och hann därför aldrig bo på Brahehus. Den vackra slottet kom därför istället att användas av Per Brahes gäster.

Brahehus

Varför började Brahehus brinna?

Den 29 september 1708 inträffade en förödande brand i byn Uppgränna vid foten av det magnifika Brahehus. Elden härjade med stor intensitet och inom loppet av några timmar hade åtta av elva gårdar brunnit ner till grunden. Branden antogs ha startat från gnistor som spreds från en gård och på grund av den starka blåsten den dagen så spred sig elden snabbt.

Men branden var inte nöjd med att bara förstöra byn. Den tog också sig uppåt och nådde till slut det storslagna Brahehus, som med sin praktfulla arkitektur och historia var en av områdets största sevärdheter. 

Denna händelse har lämnat ett outplånligt avtryck i områdets historia. Men även om Brahehus inte längre står där i all sin prakt, är ruinerna av Brahehus fortfarande ett spännande besöksmål. 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen