Stora Stenbrottet – Kinnekulles svar på Grand Canyon

Typ av aktivitet:
Stenbrott

Tidsåtgång:
1-2 timmar, 3-4 timmar

Årstid:
Vår, Sommar, Höst

Passar barn i ålder:
0-5 år, 6-9 år, 10-13 år, 14+ år

Adress:
533 94, Hällekis

Beskrivning

Det stora stenbrottet vid Kinnekulle, även kallat Götenes lilla Grand Canyon, är ett måste att besöka om man befinner sig vid Kinnekulle under sin Svemester. Här möts man av klippväggar som är 40 meter djupa och kalkstenen i brottet har en historia på 400 miljoner år tillbaka i tiden. Rödstenen här har främst brutits för cementtillverkning och totalt har man brutit 80 miljoner ton kalksten mellan åren 1892-1979.

I samband med att cementtillverkningen upphörde och täktområdet skulle efterbehandlas fanns det risk för att grundvattenströmmarna här som försörjer de närliggande Munkängarna skulle skäras av, för att undvika detta har man skapat en konstgjord sjö i täktbotten för att förse ängarna med vatten. I den konstgjorda sjön har man även planterat regnbågsöring och det finns fiskekort att köpa.

Stenbrottet är idag en populär plats för fiske, bad och avkoppling. Befinner man sig på de södra eller västra väggarna i stenbrottet kan man även se hur Vänerns möter himlen där borta i horisonten.

På den stora parkeringen finns det möjlighet att campa med husvagn eller husbil, och tältplatser finns i närheten av sjön. Toaletter och grillplatser finns även det i området, samt bänkar för picknick-gäster.

Saknas
Saknas
533 94, Hällekis

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Scroll to Top