Stora Stenbrottet – Kinnekulles svar på Grand Canyon

" Det stora stenbrottet vid Kinnekulle, även kallat Götenes lilla Grand Canyon, är ett måste att besöka om man befinner sig vid Kinnekulle under sin Svemester. Här möts man av klippväggar som är 40 meter djupa och kalkstenen i brottet har en historia på 400 miljoner år tillbaka i tiden. "

Innehållsförteckning

Det stora stenbrottet vid Kinnekulle, även kallat Götenes lilla Grand Canyon, är ett måste att besöka om man befinner sig vid Kinnekulle under sin Svemester. Här möts man av klippväggar som är 40 meter djupa och kalkstenen i brottet har en historia på 400 miljoner år tillbaka i tiden.

Stora Stenbrottets historia

Rödstenen här har främst brutits för cementtillverkning och totalt har man brutit 80 miljoner ton kalksten mellan åren 1892-1979.

I samband med att cementtillverkningen upphörde och täktområdet skulle efterbehandlas fanns det risk för att grundvattenströmmarna här som försörjer de närliggande Munkängarna skulle skäras av, för att undvika detta har man skapat en konstgjord sjö i täktbotten för att förse ängarna med vatten. I den konstgjorda sjön har man även planterat regnbågsöring och det finns fiskekort att köpa.

Stora Stenbrottet Götene Kinnekulle

Bad och fiske i Stora Stenbrottet

Stenbrottet är idag en populär plats för fiske, bad och avkoppling. Befinner man sig på de södra eller västra väggarna i stenbrottet kan man även se hur Vänerns möter himlen där borta i horisonten.

I den konstgjorda sjö som finns i mitten av Stora Stenbrottet i Götene går det idag att bada och här finns även möjlighet att fiska. I Stora stenbrottets sjö kan man fiska inplanterad regnbågsöring, för att få fiska krävs att man löser fiskekort. Fiskekortet berättigar till fångst av tre regnbågsöringar under den dag fiskekortet gäller. 

Stora Stenbrottet Götene Kinnekulle

Ställplatser och camping vid Stora Stenbrottet Kinnekulle

På den stora parkeringen finns det möjlighet att campa med husvagn eller husbil mot en frivillig avgift om 100 kronor per dygn. Det finns dessutom tältplatser finns i närheten av sjön. Toaletter och grillplatser finns även det i området, samt bänkar för picknick-gäster.

Stora Stenbrottet Götene Kinnekulle

 

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen