10 saker att göra på Österlen – våra måsten!

Innehållsförteckning

Österlen beskrivs ofta som Sveriges Toscana och det är lätt att förstå varför när man reser genom det otroligt vackra landskapet i de östra delarna av Skåne. Österlen har verkligen något för alla och det är den perfekta destinationen för dig som vill njuta av lugn och ro, fina odlingslandskap och god mat och dryck. I detta inlägg kommer vi att lista några av våra absoluta favoritupplevelser från våra resor till Österlen.

1. Brösarps backar

Brösarps backar Österlen

Brösarps backar – ofta kallat porten till Österlen. Här har bland annat reklamfilmerna för Bregottfabriken spelats in och det är verkligen en helt magiskt fin miljö. Att färdas längst med väg 9 genom de södra backarna är otroligt fint och där finns även en rastplats där du kan stanna för att vandra upp på backarna och se ut över den helt magiska utsikten!

2. Stenshuvud Nationalpark

Stenhuvuds nationalpark består främst av lövskog och det 96 meter höga berget, som ger kringliggande kustområdet en tydlig siluett. Enligt legenden ska berget ha fått sitt namn efter jätten Stenhogubben som bodde i Stenhogubbens grotta på bergets branta norra sida.

Här kan du vandra i den fina nationalparken och ta dig upp till den norra toppen av Stenshuvud, därifrån får du en fin utsikt över den vackra Hanöbukten. Det finns ett flertal olika vandringsleder i Stenshuvuds nationalpark med längder på allt ifrån 0,5km till 4km. Så oavsett om du bara stannar till för ett kort stopp eller vill spendera ett par timmar i parken så finns det lämpliga vandringsstråk.

3. Kivik Musteri

Kivik Musteri på Österlen

Ett självklart stopp när man är på Österlen är Kivik Musteri. Här kan du vandra bland äppelträden och även få se hur man skapat äppelmusten historiskt. Här finns även en butik där du kan prova på ett flertal spännande drycker ur Kivik Musteris sortiment.

Räkna dock med att du behöver vara på plats i god tid innan stängning och att besöket kan ta ett par timmar då det brukar vara mycket folk här och köerna ofta ringlar sig en bra bit ut på parkeringen.

4. Fika på Sögmöllan Café

Cafe Sågmöllan Österlen

Café Sågmöllan är ett av Kiviks äldsta caféer och det kan knappast bli mer charmigt och genuint än detta café. Caféet inryms i en gammal industrilokal där mjöl maldes och träplankor förvarades. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet bedrevs nämligen verksamhet i form av ett kombinerat sågverk och mjölkvarn här, varifrån caféet har fått sitt namn. Mölla är nämligen ett gammalt skånskt ord för kvarn.

Sedan 1939 har det varit ett café i den gamla industrilokalen och här kan du sitta såväl ute i den fins trädgården eller inne i den gamla industribyggnaden. Sågmöllan Café ligger i de östra delarna av Kivik, bredvid Kiviks Kungagrav.

5. Knäbäckshusens Strand

Knäbäckshusens strand Österlen

Knäbäckshusens strand, strax söder om Stenshuvud och Kivik, på Österlen är utan tvekan en av de finaste stränder i Sverige. Med sin vita sandstrand och blåa hav som vackert ramas in av lövträden och Stenshuvuds siluett längst bort i norr. Detta är vår absoluta favorit bland de stränder vi har besökt på våra resor runt om i Sverige.

6. Kivik

Den vackra och pitoreska byn Kivik är för mig så mycket sommaridyll det kan bli. Här kan du vandra och njuta av de vackra vyerna, shoppa eller äta gott. Kivik är ett måste att besöka om man befinner sig på Österlen. För mig är detta lite av Österlens hjärta och själ.

7. Kåseberga hamn

Kåseberga hamn är en riktig pärla på den svenska sydkusten och här möts du av vackra Vallmofält och mycket av det absolut bästa Österlen har att erbjuda. Kåseberga hamn ligger längst med Skåneleden och här kan du stanna till och äta god mat i hamnen eller bara njuta av den fantastiska utsikten.

8. Ale Stenar

Ale stenar

Precis vid Kåseberga hamn ligger den mäktiga gravsättningen Ale stenar. Skeppssättningen består av 59 stenar och dateras tillbaka till nångång mellan år 540-790. Ett tips om du vill besöka Ale stenar är att göra det tidig morgon eller ett par timmar efter att restaurangerna i Kåseberga hamn har stängt, annars kan du räkna med att få dela stenarna med ett stort antal andra turister och därav kanske inte kunna ta in de mäktiga vyerna på optimalt vis.

9. Glimmingehus

Glimmingehus

Glimmingehus på Österlen i Östra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg.

Glimmingehus byggdes av den danska riddaren Jens Holgersen Ulfstand som 1480 utsågs till ’Kongens Lehnsmand’ över sydöstra Skåne, som på den tiden tillhörde Danmark.
1499 påbörjade han sitt bygge av Glimmingehus med syftet att bygga en ointaglig försvarsborg där han skulle kunna skydda sin familj mot eventuella fiender.
Enligt inskriften ovanför porten till Glimmingehus ska Jens Holgersen Ulfstand själv ha lagt grundstenen den 2 maj 1499.

Borgen innehåller många av 1500-talets klassiska försvarsverk som bröstvärn, falska dörrar, blindgångar, hål att hälla kokande tjära över inkräktare i, vallgravar, vindbryggor och andra påhittiga dödsfällor.
Allt med syfte att överraska angripare och skydda borgen mot anfall.
Borgen är 30 meter lång, 12 meter bred och nästan 26 meter hög.

Under det Skånska kriget 1676 beslutade Karl XI att riva slottet för att inte riskera att det föll i den danska kungens händer.
I ett första försök tvingade 20 skånska bönder att hjälpa till, men rivningsförsöket misslyckades.
Under det andra försöket skickades ytterligare 130 till Glimmingehus för att jämna det med marken, det försöket avbröts dock när en dansk-holländsk flotta siktades i Ystad.

10. Sola och Bada vid Sandhammaren

Sandhammaren

Sandhammarens strand anses ha Sveriges finaste sand och denna vackra plats är verkligen ett paradis för den som älskar långa fina vita sandstränder. Här kan du njuta av solen och havet på ett helt fantastiskt sätt under sommartid.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen