Sju platser att besöka på din resa i Sverige

Innehållsförteckning

I denna artikel vill vi sammanställa en lista över de sju platser vi uppskattat allra mest under våra resor i Sverige.

Tännforsen

Sveriges största vattenfall – Tännforsen.

Tännforsen ligger i Åre kommun i Jämtland och har en fallhöjd på 37 meter och en bredd på 60 meter, vilket gör att hela 400 kubikmeter vatten passerar fallet varje sekund.

Det är minst sagt en häftig och vacker plats att besöka. Vattnets krafter blir fascinerande att se på platser som Tännforsen och här skapar de en drygt 30 meter hög brusande vägg.

Djäknesundet

Djäknesundet är definitivt en av Vätterns absolut finaste badplatser, om än något liten.
Den lagunliknande viken med dess kristallklara vatten i norra Vätterns skärgård är ett måste att besöka om du gillar kombinationen av klippor, sandbotten och sötvatten.

Här vill man mer än gärna spendera många lata sommardagar och bara njuta av den vackra skärgårdsnaturen, det klara vattnet och solens värmande strålar.

Vadstena slott

I centrala Vadstena, alldeles intill Vätterns strand, ligger ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Vadstena slott byggdes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa år 1545, i syfte att skydda Stockholm och riket från eventuella danska och småländska attacker.

År 1552 hölls bröllopsfesten efter att Gustav Vasa och Katarina Stenbock gift sig i Vadstena klosterkyrka på Vadstena slott och 1554 omvandlades slottet till residens för Gustav Vasas yngsta son Magnus.

År 1716 upphörde slottet att vara bostad för kungligheter. Byggnaden kom därefter att användas som spannmålsmagasin och under 1700-talets senare del inrymdes här en kammarduksfabrik och ett damastväveri inom slottets murar.

Runt slottet finns idag gästhamn, en mängd caféer, minigolfbanor och butiker. Befinner ni er i närheten av Vadstena så kan ett stopp vid slottet varmt rekommenderas.

Knäbäckshusens strand

Vad har ni för favoritstrand i Sverige?
Efter att ha besökt Skåne och Österlen i slutet av juni så har Knäbäckshusens strand strax söder om Stenshuvud nationalpark hoppat upp på förstaplatsen över våra favoritstränder.
Mötet mellan vacker lövskog, vit sandstrand och det blå havet här ger dig en tropisk känsla.

Högsäsong så kan stranden snabbt bli proppfull, men att besöka den en varm junikväll som vi gjorde är en helt magisk upplevelse, då vi nästan var helt ensamma på stranden.

Stångehuvud, Lysekil

Stångehuvuds naturreservat i Lysekil är en perfekt plats att möta solnedgången på. De röda och runda berghällarna som Stångehuvud består av bildades för 920 miljoner år sedan och detta är bohusgranitens sydligaste landfasta utlöpare.
På Stångehuvud hittar ni även det gamla fyrhuset från 1890, som blivit ett så välfotograferat objekt med åren.

Marstrand

Marstrand med Carlstens fästning, sina fina trähus och kullerstensgator är en väldigt fin ö att strosa runt på.

Staden Marstrand grundades på 1200-talet och blev en del av Sverige 1658 i samband med freden i Roskilde. Strax därefter påbörjades byggnationen av Carlstens fästning, som fungerade som statsfängelse fram till 1855. Fästningens mest kände fånge var ”Lasse-Maja”, som satt på fästningen 1813-1839.
1993 avförde Försvarsmakten Carlstens fästning som en del av landets försvar och numera är fästningen ett byggnadsminne och turistattraktion, där med bland annat kan bo på soldathotellet.

Utöver Carlstens fästning(bild 3 & 4) finns fler byggnadsminnen som Marstrands rådhus(bild 9), Societetshuset(bild 7), Södra strandverket, Ture Bonanders hus och Ärholmens gasstation på ön.

Marstrand har även en historia som frihamn under en period i slutet på 1700-talet. Under 1800-talet kom Marstrand sedan att bli en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter. Marstrand fick extra hög status som badort tack vare kung Oscar II:s årliga besök på ön.

Den bilfria ön Marstrand är en riktig seglingsmetropol med mycket turister under sommaren. Att göra ett besök på ön utanför högsäsongen kan vi varmt rekommendera då man får strosa runt bland de fina träbyggnaderna nästan helt ensam, nackdelen är dock att många restauranger håller stängt under vardagarna när det inte är högsäsong.

Kåseberga hamn

Kåseberga och dess hamn är en riktig pärla på Skånes sydkust. Här kan man antingen vandra Skåneleden, se på Ales stenar, äta gott i hamnen eller varför inte bara njuta av den fantastiska naturen och de fina skånska husen som slingrar sig tätt kring de små gatorna mellan parkeringen och hamnen.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer