Innehållsförteckning

Billingeleden är drygt 57 km lång och går runt hela berget Billingen. I detta inlägg kommer vi tipsa om tre trevliga stopp längst med vandringsleden. Självklart går samtliga dessa platser att besöka även om man inte vandrar leden. Samtliga går att nå via bil, så de fungerar även perfekt för en somrig roadtrip.

Ryds grottor

Ryds grottor i Skövde ingår i Billingeleden etapp 1 och härifrån har du en oslagbar utsikt över Skövde och slätten i öst. Ryds grottor har skapats när de stora diabaspelarna har glidit ut 10-20 meter på den underliggande lerskiffern. I klyftan som bildats mellan diabaspelarna finns stora stenblock som skapar grottliknande rum därnere – därav namnet Ryds grottor.

Vid Ryds grottor finns grillplats med tillhörande ved och bord att sitta och äta en fantastisk picnic vid. Den allra bästa tiden vid Ryds grottor ska vara soluppgången, då man kan se solen gå upp över horisonten i öst.

Silverfallet

Silverfallet är ett av Skövdes mest populära utflyktsmål och ingår i etapp 3 och 4 på Billingeleden. Totalt faller vattnet 60 meter vid Silverfallet, på vissa ställen branta och dramatiska och på andra ställen mindre brant. Här rinner vattnet fram över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten.

Varnhem klosterkyrka

Mäktiga och vackra Varnhem klosterkyrka, här passerar etapp 7 och 8 av Billingeleden.

År 1150 kom abboten Henrik och hans cisterciensermunkar till Varnhem och anlade det självförsörjande klostret, som bland annat hade ett fungerande vatten- och avloppssystem. I slutet av 1200-talet var Varnhems klosterkyrka den största kyrkobyggnaden i landet. Den gamla konungaätten Erikska ätten hade samröre med Varnhem kloster och därav har många medlemmar ur den Erikska ätten begravts här, bland annat de tre kungarna Knut Eriksson(1167-1196), Erik Knutsson(1208-1216) och Erik den läspe och halte(1222-1229 och 1234-1250). Även Stockholms grundare Birger Jarl är begravd vid Varnhem klosterkyrka.

Klostrets ägor konfiskerades år 1527 i samband med reformationen, och klosterbyggnaderna brändes av danska trupper år 1566 under det Nordiska sjuårskriget. Kyrkan återställdes under 1600-talet av Magnus Gabriel de la Gardie, som även han är begravd här. Kyrkan har sedan dess restaureras grundligt mellan åren 1911-23.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen