Innehållsförteckning

Det vackra Bergslagen består främst av delar från östra Värmland, södra Dalarna, Västmanland och Närke. Här finns bland annat bergskedjan Kilsbergen men även flera andra berg och områden där gruvdrift och smältning av malmer har varit den huvudsakliga sysslan sen innan medeltiden.

Den stora gruvindustrin i Bergslagen gjorde till och med att östvärmländska Kristinehamn under 1700- och 1800-talet blev en lika mäktig plats för världsekonomin som Wall Street är idag, då det var här ifrån man skeppade ut järn och bestämde världsmarknadspriset för det.

I samband med den stora stålkrisen under 1970-talet, när efterfrågan sjönk och inte kunde möta den ständigt ökade produktionen, så sförändrades dock Bergslagen för alltid. Nästan alla gruvor kom att stänga under 1970- och 1980-talet, den sista järnmalmsgruvan stängdes i Grängesberg 1989 vilket skapa massflytt från staden och stora bostadsområden blev helt övergivna.

Nedlagda gruvor blir besöksattraktioner

Idag har man på många ställen i Bergslagen rustat upp bruksmiljöer och gruvor för att låta dem bli levande kulturhistoriska museum istället för att bara stå och förfalla. Ett besök i en gammal gruva är något jag varmt kan rekommendera för den kulturhistoriskt intresserade, men även för naturälskaren och nedan kommer jag lista mina tre favoritgruvor att besöka i Bergslagen. Samtliga är kostnadsfria att besöka och öppna för allmänheten dygnet runt.

Plats 3: Limstensgruvorna, Lekebergs kommun

Längst med Etapp 13 på den fantastiska Bergslagsleden finns Limstensgruvorna vid Tryggeboda. Här bröt man limsten(kalksten) under slutet av 1800-talet. Limstenen fraktades sedan genom skogen och över berget till Degerfors där den användes i framställningen av järn.

Det är en drygt 2 km lång promenad på skogsstig från parkeringen till Limstensgruvorna. Stigen är skyltad.

Väl inne i gruvan möts man en härlig kyla även när solen står som högst på sommardagar och man har lagt trätall som man kan vandra på och inne i en av gruvorna finns även en bänk och grillplats. En minst sagt trevlig plats att äta sin lunch på!

Plats 2: Tilas Stoll, Filipstad kommun

Drygt en mil norr om Filipstad, vid Persberg, finns naturreservatet Högbergsfältet och här har gruvdrift pågått sedan åtminstone medeltiden. Men det finns de som hävdar att gruvdriften var igång även innan dess.

Högbergsfältet är idag ett naturreservat med fina promenadstigar där man kan se ner i flera gruvor, se ruiner från byggnader som används i gruvdriften och även se enminnessten rest för landets första gruvstrejk som utbröt den 16 augusti 1869 när man försökte sänka lönerna för gruvarbetarna. Strejkten varade i 19 dagar och det sägs att flera hundra gruvarbetare ska ha deltagit i strejken, samt att gruvägarna satte in militär för att lugna gruvarbetarna.

Tilas Stoll – Högbergsflätets pärla

Men den största anledningen till att folk vallfärdar till Högbergsfältet idag är Tilas Stoll, en 25 meter lång horisontell gruvgång där du kan gå in och se hur gruvan ser ut innifrån.

Att vandra de 25 meterna genom stollen kan vara en lite jobbig upplevelse till en början om du inte tycker om mörker och trånga utrymmen, för gruvgången är verkligen inte stor! När du vandrar in i stollen kommer du direkt mötas av kyla och fukt, oavsett väder utanför, och att ha med sig en lampa rekommenderas.

Den häftiga upplevelsen av att stå inne i gruvan, som naturen börjat återta, gör det dock värt att trotsa eventuella rädslor för mörker och trånga utrymmen. För denna fantastiska syn vill du inte missa!

Plats 1: Klackbergs gruvfält, Norberg kommun

Favoriten av besöksgruvor i Bergslagen blev Klackbergs gruvfält i Norberg som bland annat kan stoltsera med den blå grottan.

Klackbergs gruvfält är ovanligt lättillgängligt. Du har asfalterad bilväg hela vägen fram till gruvfältet och därefter är det skyltat och bra stigar överallt, ett stort plus då det inte alltid är en självklarhet när det gäller de besöksgruvor som är kostnadsfri att besöka.

Klackbergs gruvfält har verkligen det mesta. Här finns både ruiner och välbevarande byggnader från gruvdriften, Blå grottan där man kan se hur stollgången drivits genom berget med hjälp av eld, Storgruvan med sin bro och tunnel.

Storgruvan

Vid Storgruvan kan du vandra över hängbron och se ner i djupet med det klara vattnet samt vandra genom tunneln, där man transporterat järn igenom.

Blå grottan

På områden finns, som sagt, även den Blå grottan. Här kan man vandra in i ”grottan” och se hur stollen skapats via så kallad tillmakning, som metoden kallas när man eldar med ved intill bergssidorna varvid berget blir sprött och lättbrutet. Bergssidorna blir släta och mjukt rundade vid tillmakningen.

Den blå grottan med sitt fina blåa vatten som rinner ur berget är verkligen instagramvänligt och du kommer inte vara den enda som vill fotografera denna vackra syn!

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer